Portugalsko by vraj malo požiadať o pomoc ešte v tomto štvrťroku

NETKY.SK • 3 Január 2011, 09:15 • 2 min
Portugalsko by vraj malo požiadať o pomoc ešte v tomto štvrťroku

Portugalsko by vraj malo požiadať o pomoc ešte v tomto štvrťroku

slovakia

left justify in out

Rakúska banka Raiffeisen očakáva, že Portugalsko onedlho požiada EÚ a Medzinárodný menový fond (MMF) o finančnú pomoc. K zhoršeniu situácie však dôjde aj v Grécku.
      Hlavný analytik Raiffeisen Peter Brezinschek tvrdí, že EÚ a MMF poskytnú úver Portugalsku ešte v prvom štvrťroku 2011. Je dosť pravdepodobné, že po ňom bude nasledovať Španielsko.       Pokiaľ ide o Grécko banka prejavila málo optimizmu. Vláda síce robí pokrok v konsolidácii verejných financií, ale napriek tomu v roku 2013 dosiahne grécke dlhové bremeno takmer 160 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pri takom dlhu sa na finančných trhoch nenájde nikto, kto by Aténam požičal peniaze.
      "Buď EÚ a MMF predĺžia financovanie krajiny a problém odsunú alebo Grécko bude musieť najneskoršie na jar 2012 štátny dlh reštrukturalizovať," povedal Brezinschek. V dôsledku týchto obáv Raiffeisen očakáva "citeľný pokles" kurzu eura voči doláru.
      Pevným zostane v tomto roku aj švajčiarsky frank. Analytik radí ľuďom, ktorí si zobrali úvery vo švajčiarskej mene, aby ich zmenili na eurové.
      Banka radí klientom, aby znížili aj objem eurobondov vo svojom portfóliu a  orientovali sa predovšetkým na americké akcie. Podľa analýz by mali kurzy amerických koncernov, ktoré sú na burzovom indexe Standard & Poor's 500 vzrásť o 13 %. Vlani dosiahol ich medziročný vzostup 41 %. Podľa prognózy by však tento rok nemali byť atraktívne akcie telekomunikačných, energetických a zásobovacích spoločností.
      Štátne dlhopisy členov eurozóny budú klesať preto, lebo investori začnú prejavovať nespokojnosť so slabým tempom ozdravovania štátnych financií. Negatívnu úlohu však zohrá aj obava, že v budúcnosti by sa mali podieľať na reštrukturalizácii dlhov bankrotujúcich eurokrajín.
      Informoval o tom rakúsky denník Die Presse na svojej internetovej stránke.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies