Portugalsko by malo pouvažovať o finančnej pomoci

NETKY.SK • 29 November 2010, 13:09 • 2 min
Portugalsko by malo pouvažovať o finančnej pomoci

Portugalsko by malo pouvažovať o finančnej pomoci

slovakia

left justify in out

Portugalsko by malo pouvažovať o požiadaní Európskej únie (EÚ) o finančnú pomoc, než sa jeho situácia ešte zhorší. Povedal to americký ekonóm Nouriel Roubini, známy predpovedaním svetovej hospodárskej krízy, ktorá vypukla v roku 2008.
      Ako Roubini uviedol pre dnešné vydanie portugalského denníka Diario Economico, "pravdepodobnosť, že Lisabon o medzinárodnú pomoc požiada, sa stále zvyšuje".
      Podľa neho je pre Portugalsko k dispozícii dostatok finančných zdrojov, keďže ide o malú krajinu, ktorá sa na hrubom domácom produkte (HDP) eurozóny podieľa menej než 2 %. Samotné Portugalsko sa však v dôsledku vysokého rozpočtového deficitu a slabého hospodárskeho rastu blíži "ku kritickému bodu".
      "Či sa to niekomu páči, alebo nie, Portugalsko čoskoro dosiahne kritický bod. V takejto situácii by snáď bolo vhodné preventívne požiadať o pomoc," povedal ekonóm.
      Omnoho horšia situácia by nastala v prípade Španielska, ak by sa dostalo do situácie, že by muselo žiadať o finančnú pomoc. Ako Roubini dodal, štvrtá najväčšia ekonomika Európy je "príliš veľká na to, aby ju eurozóna dokázala zo svojich zdrojov zachrániť". Keďže Európa nemá dostatok financií na záchranu príliš veľkej ekonomiky, na Španielsko sa bude zvyšovať tlak, aby prijalo také opatrenia, ktoré mu umožnia pomoci zo zahraničia sa vyhnúť.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona