Portugalsko asi do júna požiada o pomoc

NETKY.SK • 5 Apríl 2011, 06:53 • 2 min
Portugalsko asi do júna požiada o pomoc

Portugalsko asi do júna požiada o pomoc

slovakia

left justify in out

Portugalsko bude musieť do júna požiadať o medzinárodnú finančnú pomoc, myslí si poradenská spoločnosť Ernst & Young.
      Firma vo svojej analýze vývoja ekonomiky eurozóny predpokladá, že Lisabon asi požiada o pomoc ešte pred predčasnými voľbami, ktoré sa budú konať 5. júna. V Portugalsku sa v posledných dňoch diskutuje predovšetkým o tom, či dočasná vláda má dostatočný mandát na to, aby mohla urobiť takéto závažné rozhodnutie.
      Portugalsko musí do júna splatiť dlhopisy vo výške okolo 9 miliárd eur. Požičiavanie na trhu sa však stále zdražuje od rezignácie premiéra Josého Sócratesa. Sócrates odstúpil z funkcie koncom marca po tom, čo parlament odmietol schváliť ďalšie úsporné opatrenie. Ratingové agentúry následne výrazne znížili hodnotenie úverovej bonity Portugalska, čo ešte vystupňovalo tlak na Lisabon.
      "Rezignácia premiéra na konci marca povedie takmer s istotou k tomu, že krajina sa bude musieť obrátiť na EÚ a MMF so žiadosťou o finančnú pomoc. Myslíme si, že Portugalsko požiada o pomoc ešte pred júnom, kedy musí splatiť veľký objem dlhopisov," uvádza sa v správe Ernst & Young.
      Doterajšie snahy o upokojenie finančných trhov nepriniesli úľavu. Aj napriek agresívnym opatreniam, ako je napríklad vládny výkup dlhopisov ešte pred termínom ich splatenia alebo rozsiahle intervencie ECB, výnosy dlhodobých bondov portugalskej vlády zostali nad 7 % a po rezignácii Sócratesa vyskočili výnosy 5-ročných dlhopisov na rekordných 9,7 % a 10-ročných na 8,5 %.
      Aj keď úsporné opatrenia prinášajú prvé ovocie, tento rok zrejme stiahnu ekonomiku krajiny do opätovnej recesie. Podľa Ernst & Young portugalský HDP tento rok klesne o 1,1 % po vlaňajšom zvýšení o 1,4 %. Portugalská centrálna banka dokonca počíta tento rok so znížením HDP až o 1,4 %. Na budúci rok by sa ekonomika mala vrátiť k rastu, ktorý však bude veľmi nízky. Ernst & Young predpokladá, že tempo rastu v roku 2012 dosiahne 0,7 % a 1,4 % v roku 2013.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies