Portugalskí hasiči zápasia so stovkami lesných požiarov

NETKY.SK • 8 August 2016, 17:54 • 2 min
Portugalskí hasiči zápasia so stovkami lesných požiarov

LISABON - Portugalských hasičov zamestnáva v súčasnosti niekoľko stoviek lesných požiarov, ktoré sa rýchlo rozšírili v dôsledku suchého a horúceho počasia.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov zverejnených dnes na internetových stránkach národného úradu civilnej ochrany horeli v danom čase porasty až na 515 miestach, pričom v piatich prípadoch, ktoré boli hlásené zo severnej časti Portugalska, išlo o rozsiahle a nekontrolované požiare.

 

V štatistike prevzatej agentúrou AP sa tiež uvádza, že do boja proti plameňom bolo nasadených približne 3000 hasičov, 1060 vozidiel a 16 lietadiel. Požiare rôznej veľkosti postihli predovšetkým borovicové a eukalyptové lesy, ktoré sú vysušené po dlhom období bez výdatnejších dažďov. Teploty vzduchu v Portugalsku prevyšujú v posledných dňoch 30 stupňov Celzia.

Lesné požiare sú v juhoeurópskych krajinách vrátane Portugalska v letnom období bežným javom.

 

Španielske úrady ohlásili dnes úspech hasičov na Kanárskych ostrovoch v Atlantickom oceáne, kde dostali po šiestich dňoch pod kontrolu plamene na ostrove La Palma a evakuovaní obyvatelia sa tak mohli vrátiť do svojich príbytkov. Požiar si vyžiadal život lesného robotníka a zničil porast na ploche s rozlohou viac ako 4000 hektárov. Ako pôvodca požiaru sa priznal polícii nemenovaný 27-ročný Nemec, ktorý uviedol, že les nechtiac podpálil, keď sa snažil zlikvidovať použitý toaletný papier.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies