Portugalská vláda vyhlásila štátny smútok za obete lesných požiarov

NETKY.SK • 18 Jún 2017, 17:6 • 2 min
Portugalská vláda vyhlásila štátny smútok za obete lesných požiarov

LISABON - Portugalská vláda vyhlásila trojdňový štátny smútok po tom, ako v strednej časti krajiny zahynulo niekoľko desiatok ľudí pri lesných požiaroch. Predstaviteľ portugalského ministerstva vnútra Jorge Gomes medzitým informoval, že rozsiahle požiare si už vyžiadali najmenej 62 obetí na životoch.

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia Gomesa pre štátny rozhlas a televíziu (RTP) zabili prinajmenšom 60 osôb samotné plamene a dusivý dym, zatiaľ čo dvaja ľudia zahynuli pri dopravnej nehode, ktorá s požiarmi súvisela. V súvislosti s požiarmi hlásia taktiež desiatky zranených.

 

Portugalský premiér António Costa oznámil, že štátny smútok za obeťami tejto katastrofy potrvá od pondelka do stredy. Ešte v priebehu dneška bude obetiam venovaná minúta ticha, a to na futbalovom zápase Portugalsko - Mexiko v ruskej Kazani.

 

Ničivé lesné požiare, ktoré vypukli v sobotu popoludní zrejme po údere blesku, postihli región Pedrógao Grande ležiaci približne 200 kilometrov severovýchodne od Lisabonu, ako aj tri susedné okresy. Celková rozloha zasiahnutého územia zatiaľ nie je známa.

 

Pre Portugalsko, kde v lete často dochádza k vznieteniu porastov, ide o jednu z najhorších tragédií tohto druhu. Niektorí ľudia zhoreli vo svojich autách, iní zostali uväznení v dedinách obklopených zo všetkých strán plameňmi.

 

Do hasenia plameňov sa zapojilo takmer 700 hasičov, ktorým tiež podľa vyhlásenia vlády pomáha 360 vojakov. Nasadených bolo 215 vozidiel a štyri hasiace lietadlá.

 

Do dnešného popoludnia mali hasiči plamene pod kontrolou v dvoch zo štyroch zasiahnutých oblastí, informoval Gomes. Využitie hasiacich lietadiel však nebolo dnes možné pre hustý dym. K šíreniu požiarov prispievajú horúčavy, extrémne sucho a silný vietor.

 

Európska únia v reakcii na túto mimoriadnu situáciu aktivovala program civilnej ochrany. Komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides vyjadril rodinám obetí sústrasť a prisľúbil Portugalsku pomoc. Sústrasť Portugalcom dnes vyjadrili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker či pápež František.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona