Portugalská Novo Banco v stresovom teste ECB celkovo prepadla

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:51 • 2 min
Portugalská Novo Banco v stresovom teste ECB celkovo prepadla

LISABON - Novo Banco sa stala v Portugalsku nástupníčkou veľkobanky BES (Banco Espírito Santo). Tú vláda zachránila pred krachom viacmiliardovou injekciou. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšiu (14.11.) správu portugalskej vlády.

slovakia

left justify in out

Európska centrálna banka (ECB) nedávno podrobila Novo Banco stresovému testu, v ktorom celkovo prepadla. Ústav síce zvládol kritériá takzvaného základného scenára, ale ostrejšie podmienky, na ktoré potreboval viac vlastného základného kapitálu, boli nad jeho sily. V roku 2017 by mal kapitálovú primeranosť len 2,4 %, ale ECB ju požaduje na úrovni 5,5 %. V prípade hospodárskej krízy v roku 2017 by mala banka deficit 1,398 miliardy eur. Tento schodok musí odstrániť do deviatich mesiacov. Vedenie banky oznámilo, že peniaze získa zrušením svojej majetkovej účasti v poisťovniach a iných podnikoch.

 

Novo Banco vznikla v auguste 2014 iba 2,5 mesiaca potom, čo Portugalsko opustilo záchranný fond EÚ. Ústav prevzal všetky zdravé časti BES a k tomu dostal od vlády na cestu ešte 4,9 miliardy eur. Prvý pokus o jej privatizáciu sa pred dvoma mesiacmi nevydaril. Nasledujúci stresový test sa uskutoční na jar budúceho roka. ECB bude overovať stabilitu 53 bánk. Budú musieť dokázať, že v prípade krízy majú dostatočne silný kapitál na zvládnutie hospodárskych šokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona