Portoriko je v zúfalej situácii, Trump im namiesto vody a jedla posiela papierové utierky!

NETKY.SK • 4 Október 2017, 14:55 • 2 min
Portoriko je v zúfalej situácii, Trump im namiesto vody a jedla posiela papierové utierky!

SAN JUAN - Ubehli už dva týždne po tom, čo sa Portorikom prehnal hurikán Mária, no domácnosti aj naďalej ostávajú bez prísunu vody, potravín či elektriny.

slovakia

left justify in out

Zúfalí Portoričania čakajú na vodu  v dlhých radoch pri nádrži, do ktorej steká voda z neďalekého pohoria. Túto vodu používajú na všetko. Na pitie, varenie či hygienu. Ďalšiu vodu získavajú z dažďa, čo nie je nešťastnejšie riešenie zo zdravotného hľadiska. Začali sa objavovať častejšie prípady gastroenteritídy, čo je ochorenie z prijímania pokazenej vody.

 

Aby Portoričania dokázali prežiť, každý deň si v rodinách určia úlohy, kto čo zabezpečí. Jeden zaobstará vodu, iný potraviny, ďalší zháňa benzín a podobne.

 

„Keď prší, k rieke nechodíme. Vodu získavame z odkvapu. Ručne ňou perieme oblečenie,“ uviedla miestna obyvateľka Nicolle. „Zajtra sa pokúsime nájsť benzín. A na ten ďalší sa pokúsime získať peniaze. Každá z týchto úloh je na celý deň,“ dodala Nicollina matka, aby priblížila zúfalú situáciu v krajine.

 

„Voda by mala byť prevarená skôr, ako sa vypije, ale niektorí ľudia nemajú zariadenia, alebo vedomosti o tom, že to treba takto robiť,“ komentuje situáciu správca zdravotného strediska v Naranjito Ortiz Baez.

 

Nemocnice majú plné ruky práce s ľuďmi, ktorí denne prichádzajú a sťažujú sa na bolesti žalúdka spôsobené pitím vody, ktorá nie je zdravotne nezávadná.

 

Ďalší problémom je elektrina, všetky zdravotné strediská momentálne fungujú na generátory. „Mali sme dosť silný plán pre mimoriadne udalosti, ale neboli sme pripravení na takúto katastrofickú udalosť," povedal správca a podotkol, že strediská nie sú vybavené na to, aby poskytovali základnú starostlivosť, ale aby ošetrovali pacientov.

 

V krajine je taktiež obrovský nedostatok jedla, ľudia si vystoja aj hodinové rady, len aby si dokázali kúpiť základné potraviny, ktoré predajcovia predávajú za premrštené ceny. Na nástojčivosť a kritiku najvyšších predstaviteľov krajiny na adresu amerického prezidenta, ktorý nekonal a neposielal pomoc dostatočne rýchlo, prišiel Donald Trump na návštevu ostrova, aby vyhodnotil závažnosť situácie. Skonštatoval, že miestni ľudia „musia viac pomáhať“ pri náprave spúšte po hurikáne. Prezident taktiež Portoričanom odkázal, že by mali byť „hrdí na to, že v oblasti zomrelo iba 16 ľudí“, pričom ich mohlo byť ďaleko viac, čím chcel poukázať na skutočnú katastrofu z roku 2005, keď vyčíňal na pobreží hurikán Katrina a zahynulo viac ako 1800 ľudí.

 

„Môžete byť veľmi hrdí na všetkých svojich ľudí, všetci naši ľudia pracujú spoločne," povedal. „Šestnásť verzus tisícky ľudí. Môžete byť veľmi hrdí,“ odkázal Trump na tlačovej konferencii v hlavnom meste San Juan. 

 

Guvernér Ricardo Rosselló neskôr oznámil, že počet obetí vzrástol na 34. Niekoľko dní po Trumpovom odchode z ostrova predsa len pomoc dorazila, no nie podľa požiadaviek. Namiesto vody im z lietadiel zhadzovali papierové utierky. Okrem toaletných potrieb lietali vzduchom aj plechovky kuraciny a balíčky bateriek.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies