Portoričania hlasovali v referende, chcú sa pripojiť k USA

NETKY.SK • 12 Jún 2017, 08:04 • 2 min
Portoričania hlasovali v referende, chcú sa pripojiť k USA

SAN JUAN - Obyvatelia Portorika sa v nedeľňajšom referende vyslovili jasne za to, aby sa ich karibský ostrov stal 51. štátom USA.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie však bolo nezáväzné, pretože rozhodnutie o politickom štatúte tohto tzv. nezačleneného územia Spojených štátov môže prijať len federálny Kongres vo Washingtone.

 

"Oddnes už federálna vláda nebude môcť ignorovať hlas väčšiny amerických občanov v Portoriku," uviedol guvernér Ricardo Rosselló v oznámení o výsledkoch. "Boli by veľmi protirečivé, keby Washington žiadal demokraciu v iných častiach sveta a nereagoval na legitímne právo na sebaurčenie, ktoré bolo dnes uplatnené na americkom území Portorika," citovala ho agentúra AP.

 

Na referende sa však aj vzhľadom na bojkot opozície zúčastnilo necelých 23 percent z 2,3 milióna oprávnených voličov, v dôsledku čoho oponenti plebiscitu spochybnili jeho platnosť. Zo sčítania 99 percent odovzdaných hlasov vyplýva, že 97,2 percent hlasujúcich podporilo premenu Portorika na ďalší zo štátov USA. Možnosť vyhlásenia nezávislosti si zvolilo len 1,5 percenta a zachovanie súčasného štatútu 1,32 percenta z nich.

 

Išlo už o piate referendum o budúcnosti Portorika, karibského ostrova s 3,4 milióna obyvateľov, pre ktorých väčšinu je hlavným jazykom španielčina. V troch hlasovaniach zvíťazili zástancovia súčasného stavu, pri plebiscite pred piatimi rokmi sa tesná väčšina voličov vyslovila za to, aby sa Portoriko stalo štátom USA. Federálny Kongres však v tejto veci nekonal.

 

Portoričania sú občanmi Spojených štátov, nemôžu sa však zúčastňovať na prezidentských voľbách a ich delegáti v Kongrese USA nemajú hlasovacie právo. Kritici hovoria o koloniálnom systéme, ktorý chce Rossellova vládnuca Nová progresívna strana (PNP) zmeniť.

Ide aj o financie: Portoriko je fakticky na mizine po desaťročnej hlbokej ekonomickej kríze, ktorá viedla takmer polmilióna obyvateľov ostrova k odchodu do kontinentálnych Spojených štátov.

 

Ako štát USA by sa mohlo podľa americkej legislatívy vyhlásiť bankrot, ako to urobilo napríklad mesto Detroit, dopĺňa agentúra DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies