Porte dostal penalizáciu za skutok fair play od Clarka

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 09:58 • 2 min
Porte dostal penalizáciu za skutok fair play od Clarka

FORLI - Jeden z favoritov cyklistického Gira d´Italia Richie Porte z tímu Sky mal v závere utorkovej etapy veľkú smolu a potom navyše dostal penalizáciu, ktorá ho poslala mimo najlepšiu desiatku výsledkovej listiny.

slovakia

left justify in out

Asi sedem kilometrov pred cieľom na jednom z kruhových objazdov dostal Austrálčan defekt. Na pomoc mu prišli jeho tímoví kolegovia zo Sky, ale aj krajan Simon Clarke z družstva Orica GreenEdge. Clarke mu dokonca pomohol svojím kolesom, čím porušil pravidlá UCI. Podľa nich nesmie pretekár pomôcť cyklistovi z iného tímu. Televíznym kamerám síce situácia unikla, ale na internete sa množili fotografie situácie z trate a aj samotný Porte v cieli ďakoval krajanovi.
Rozhodcovská jury obom Austrálčanom uložila dvojminútovú penalizáciu a pokutu 200 švajčiarskych frankov. Podľa pravidiel hrozila cyklistom aj päť- či desaťminútová penalizácia. Keďže však išlo o prvý prehrešok, jury pristúpila k menšiemu trestu.


"Na kruhovom objazde som mal smolu a dostal defekt. Pomáhali mi potom nielen chlapci z môjho tímu, ale aj Simon Clarke a Michal Matthews z Oricy. Sú to vážne skvelí chlapíci. Každý má počas 21 dní svoj kus smoly. Bojujete o každú sekundu a potom sa stane niečo podobné. Chcem zostať pozitívny, moje nohy sa cítia skvele a do cieľa je ešte dlhá cesta," uviedol po skončení etapy Porte. Vtedy ešte netušil, že príde k dvojminútovej penalizácii.


Napriek pomoci sa lídrovi Sky nepodarilo dostihnúť letiaci pelotón, ktorého tempo diktovali šprintéri. V cieli mal stratu 47 sekúnd. Celkovo tak klesoval až na 12. priečku a za ružovým Albertom Contadorom zaostáva 3:09 min. "Nedalo sa nič robiť. Pravidlá sú pravidlá, musíme ich rešpektovať, aj keď chápem aj tento krok fair play," povedal riaditeľ Gira Mauro Vegni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies