Porovnávanie nemeckej vlády s nacistami už odsúdila aj izraelská diplomacia

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 16:23 • 2 min
Porovnávanie nemeckej vlády s nacistami už odsúdila aj izraelská diplomacia

TEL AVIV - Izrael odsúdil výroky, ktoré spájajú súčasnú nemeckú vládu s nacistickým režimom. Hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Emmanuel Nachšon pre agentúru DPA dnes povedal, že takéto vyjadrenia sú neprípustné.

slovakia

left justify in out

"Izraelský štát je proti všetkému, čo môže oslabiť alebo bagatelizovať spomienku na holokaust," povedal. "Takéto porovnávanie tu nemá čo robiť," zdôraznil.

Nachšon priamo Turecko nespomenul. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že nemecká kancelárka Angela Merkelová používa "nacistické metódy".

Nemecko a Turecko sa zaplietli do sporu v súvislosti s kampaňou pred aprílovým referendom v Turecku, ktorým sa má v tejto krajine zaviesť prezidentský systém. Tureckí politici sa totiž okrem iných štátov aj v Nemecku pokúšajú prehovárať tamojšiu tureckú menšinu, aby túto transformáciu podporila. Nemecké úrady však v uplynulých týždňoch zakázali viacerým tureckým ministrom účasť na mítingoch tureckej menšiny zvolaných na podporu referenda o ústavných zmenách.

Merkelová na Erdoganovu tvrdú kritiku reagovala v pondelok s tým, že "porovnávanie s nacistami sa z tureckej strany musí skončiť, a to bez akýchkoľvek výhrad".

Izrael a Turecko obnovili diplomatickú komunikáciu v roku 2016, šesť rokov po ostrom spore medzi týmito dvoma historickými spojencami.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies