Porota sa nezhodla, či Coulson schválil ilegálne platby za odpočúvanie

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 15:44 • 2 min
Porota sa nezhodla, či Coulson schválil ilegálne platby za odpočúvanie

LONDÝN - Porotu v britskom procese v prípade škandálu okolo nelegálneho odpočúvania telefónov dnes rozpustili po tom, ako nedospela k dohode v tom, či je bývalý tlačový tajomník premiéra Davida Camerona Andy Coulson vinným zo schválenia nelegálnych platieb.

slovakia

left justify in out

Coulsona, ktorý bol šéfredaktorom bulvárneho týždenníka News of the World, uznala porota v utorok po osemmesačnom procese vinným zo spolupáchateľstva pri nelegálnom prenikaní do telefónov a hlasových schránok s cieľom získať exkluzívne informácie pre správy o politikoch, celebritách i obetiach zločinov.
     

Rozsudok o výške trestu vynesie londýnsky súd budúci týždeň, keď sudca tiež zváži možnosť nového procesu v prípade obvinení z nelegálnych platieb štátnym zamestnancom.
     

Cameron v utorok zverejnil "plné a úprimné" ospravedlnenie verejnosti s tým, že veril ubezpečeniam Coulsona o nevine, čo označil za chybu.
     

Dnes sa Cameron ospravedlnil aj v parlamente. "Preberám úplnú zodpovednosť za zamestnanie Andyho Coulsona, urobil som to na základe uistení, ktoré som dostal. Je mi to ľúto, bolo to nesprávne rozhodnutie," povedal premiér poslancom.
     

Líder opozičnej Labouristickej strany Ed Miliband však v búrlivej diskusii opakovane spochybnil úsudok Camerona s tým, že premiér úmyselne ignoroval varovania pred Coulsonom a nedokázal odpovedať na sériu otázok o škandále.
     

"Na tohto premiéra si budú vždy spomínať ako na vôbec prvého držiteľa jeho funkcie, ktorý priviedol zločinca do srdca Downing Street," vyhlásil Miliband.
     

Politickí oponenti už v minulosti kritizovali Camerona za to, že Coulsona zamestnal v čase, keď už začali vychádzať najavo prípady nelegálneho odpočúvania v týždenníku News of the World. Coulson odstúpil z funkcie šéfredaktora v roku 2007, keď dvoch pracovníkov novín uväznili za odpočúvanie telefónov. Následne začal pracovať ako vedúci komunikačného oddelenia Cameronovej vtedy ešte opozičnej Konzervatívnej strany. Po Cameronovom nástupe do úradu premiéra v máji 2010 sa stal šéfom jeho tlačového tímu. Zo svojho postu Coulson odišiel v januári 2011 v súvislosti so škandálom okolo odpočúvania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies