Porota rozhodla: Smrť fanúšikov na Hillsborough spôsobila chyba polície

NETKY.SK • 26 Apríl 2016, 14:13 • 2 min
Porota rozhodla: Smrť fanúšikov na Hillsborough spôsobila chyba polície

WARRINGTON - Všetkých 96 futbalových fanúšikov FC Liverpool bolo pred 27 rokmi pri tragédii na štadióne Hillsborough "nezákonne zabitých" v dôsledku chýb polície. Rozhodla o tom porota v severozápadnom anglickom meste Warrington.

slovakia

left justify in out

Porota posudzovala 14 otázok, ktoré nastolil vo svojej pitevnej správe súdny patológ John Goldring, vrátane tej, či veliteľ bezpečnostného zásahu bol spôsobilý. Napokon rozhodla v pomere 7:2, že smrť fanúšikov považuje za "nezákonné zabitie" a nie za nešťastnú náhodu.

 

Podľa poroty chyby polície a usporiadateľov "spôsobili alebo prispeli" k situácii, ktorá viedla k tlačenici. Zároveň vo verdikte potvrdila, že za tragédiu nenesie zodpovednosť správanie sa fanúšikov. Rozhodnutie poroty celý prípad ešte neukončilo. Zastupiteľstvo informovalo, že v tejto súvislosti zváži začatie trestného stíhania proti "fyzickej alebo právnickej osobe".

 

Príbuzní obetí z 15. apríla 1989, mnohí na krku so šálmi Liverpoolu, prijali pred pojednávacou sieňou verdikt s nadšením i so slzami v očiach. Skandovali slogan "Spravodlivosť pre 96" a spievali hymnu liverpoolského klubu "You'll Never Walk Alone", opísala atmosféru agentúra AP.

 

Štvrťstoročie bojovali zainteresovaní o zmenu pôvodného verdiktu, podľa ktorého prišli fanúšikovia o život nešťastnou náhodou. Toto rozhodnutie ale v roku 2012 tribunál zrušil a obnovil konanie. Okolnosti najväčšej tragédie v histórii britského športu nanovo vyšetroval súd uplynulé dva roky. Hodnotil stovky svedectiev, fotografií a videozáznamov.

 

Tragédia sa stala počas semifinále FA Cupu medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na štadióne Hillsborough Stadium v Sheffielde. Polícia vtedy vpustila na už preplnenú tribúnu fanúšikov Liverpoolu niekoľko tisíc ďalších priaznivcov. Vypukla obrovská tlačenica, v ktorej ušliapali 96 ľudí a viac ako 700 bolo zranených. Nešťastie potom viedlo k prijatiu rozsiahlych bezpečnostných opatrení na futbalových štadiónoch v celej Veľkej Británii-

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies