Lavrov: Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine; začali sa konzultácie o vláde

NETKY.SK • 27 Október 2014, 15:18 • 2 min
Lavrov: Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine; začali sa konzultácie o vláde

KYJEV - Rusko uzná výsledky predčasných parlamentných volieb na Ukrajine, ubezpečil dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

"Nechajme bokom mnohopočetné prípady porušenia zákona" pred voľbami, "voľby sa uskutočnili, aj keď nie na celom území Ukrajiny," uviedol Lavrov. Dodal, že Rusko uzná výsledky volieb na Ukrajine, lebo "pre nás je veľmi dôležité, aby na Ukrajine konečne boli vládne orgány, ktoré nebudú proti sebe bojovať, ťahať Ukrajinu raz na Východ, raz na Západ, ale naozaj riešiť reálne problémy, ktorým krajina čelí".
     

Lavrov podľa agentúry TASS spresnil, že "Rusko bude mať s kým rokovať v (ukrajinskej) Najvyššej rade a vláde", keďže Blok Petra Porošenka bude v oboch vedúcou silou. Pripomenul, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je "naším partnerom" a partnerom ruského prezidenta Vladimira Putina pri zosúlaďovaní pozícií o urovnaní krízy na základe dohovoru z Minska uzavretého medzi vládou v Kyjeve a proruskými silami v Doneckej a Luhanskej oblasti.
     

Lavrov upozornil, že Moskva počká na oficiálne výsledky volieb, ale súčasne vyjadril nádej, že na Ukrajine vznikne po nedeľných parlamentných voľbách konštruktívna vláda, ktorá bude pracovať na znížení napätia v krajine i vo vzťahoch s Ruskom.
     

Podľa agentúry TASS Lavrov vyjadril nádej, že "voľby...umožnia rýchle vytvorenie vlády, ktorá bude konštruktívna, nebude sa snažiť o eskaláciu konfrontačných tendencií v spoločnosti, vo vzťahoch s Ruskom".
     

Dve ukrajinské prozápadné strany - Blok Petra Porošenka a Ľudový front premiéra Arsenija Jaceňuka -, ktoré získali vo voľbách po asi 21 percent hlasov, začali už dnes konzultácie o vytvorení vlády, informoval dnes podľa agentúry Interfax Ukrajina líder Porošenkovho bloku Jurij Lucenko. Na konzultáciách sa zúčastňuje prezident Porošenko a premiér Jaceňuk.
     

Lucenko dodal, že na koaličné rokovania boli pozvané všetky strany, ktoré sa počas uplynulého roku aktívne zapojili do udalostí na Majdane - teda aj strany Sloboda, Vlasť a Svojpomoc.
     

Podľa Lucenka by víťazné strany mali už dnes zverejniť koaličnú zmluvu, ktorú chce Blok Petra Porošenka predložiť účastníkom koaličných rokovaní ako "plán reforiem a základ, ktorý zjednotí demokratické sily". 
     

Po sčítaní polovice odovzdaných hlasovacích lístkov podporilo Porošenkov blok 21,45 percenta voličov a Jaceňukov front 21,61 percenta voličov. Ako pripomenula agentúra Reuters, tieto údaje sa výrazne líšia od výsledkov prieskumov verejnej mienky pred voľbami, ktoré Porošenkovmu bloku pripisovali jasné víťazstvo vo voľbách so ziskom okolo 30 percent, zatiaľ čo Jaceňukovu stranu chcelo voliť asi desať percent opýtaných. Obe strany pritom vznikli len v lete tohto roku.
     

Podľa predbežných výsledkov na treťom mieste skončila proeurópska strana Svojpomoc s 11,1 percentami, nasledovaná proruským Opozičným blokom (9,82 percenta), populistickou Radikálnou stranou (7,38 percenta) a stranou Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorú podporilo 5,69 percenta voličov. 
     

Päťpercentnú bariéru potrebnú na vstup do parlamentu sa však zrejme nepodarí prekonať strane Sloboda.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies