Porošenko: Zmeny v ukrajinskej ústave od základov zmenia štruktúru samosprávy

NETKY.SK • 28 Jún 2014, 17:34 • 2 min
Porošenko: Zmeny v ukrajinskej ústave od základov zmenia štruktúru samosprávy

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyjadril presvedčenie, že prijatie nových zmien v ústave krajiny, ktoré nedávno predložil, od základov zmení štruktúru miestnych orgánov.

slovakia

left justify in out

Porošenko to uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnil v súvislosti s dnešným Dňom ústavy.
      

Prezident podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že Ukrajina teraz prechádza najťažšou skúškou od získania svojej nezávislosti. Porošenko predpokladá, že prvýkrát v dejinách Ukrajiny získa viac práv "nie prezident a parlament, ale nositeľ moci - ľud a orgány miestnej samosprávy".
      

Vyjadril presvedčenie, že vďaka zmenám v ústave veľká časť právomocí prejde na výkonné orgány v okresoch a oblastiach, dôjde k decentralizácii v oblasti rozpočtu a veľká časť odovzdaných daní zostane v regiónoch. Decentralizácia sa bude týkať aj právomocí miestnych samospráv napríklad v otázke "historickej pamäte, kultúrnych tradícií a jazykovej politiky" - Porošenko však opäť zdôraznil, že "jediným štátnym jazykom na Ukrajine bol, je a bude ukrajinský jazyk".   
     

V dnešnom rozhovore pre francúzsky denník Le Figaro Porošenko podľa agentúry ITAR-TASS vyhlásil, že rozhodnutie ukrajinského parlamentu, ktorým ruský jazyk prišiel o štatút regionálneho, bolo chybou. Dodal, že trvá na tom, čo hovoril aj počas predvolebnej kampane, že ako prezident "taký zákon nikdy neodobrí".
      

Pokiaľ ide o odštiepenecké snahy v Doneckej a Luhanskej oblasti, Porošenko uviedol, že ukrajinské vedenie si je vedomé, že ich nikdy nezíska späť pod svoju kontrolu prostredníctvom vojenských operácií. Zopakoval, že existuje rad opatrení, ktoré chce kyjevská vláda v Donbase podniknúť, ale upozornil, že "nič z toho sa nemôže uskutočniť, kým nám vnucujú vojnový stav". 
      

Porošenko v piatok večer podľa očakávaní rozhodol o predĺžení týždeň trvajúceho prímeria na východe Ukrajiny o ďalších 72 hodín. Oznámila to agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na vyhlásenie zverejnené na internetovej stránke ukrajinského prezidenta. 
      

Predĺžené prímerie by malo platiť do pondelka 30. júna do 22.00 h miestneho času.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies