Porošenko žiada EÚ o prešetrenie aktivít Ruska na Ukrajine

NETKY.SK • 14 Júl 2014, 11:40 • 2 min
Porošenko žiada EÚ o prešetrenie aktivít Ruska na Ukrajine

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval Európsku úniu, aby prešetrila prípady nelegálnych aktivít Ruska na ukrajinskom území vrátane prevozu vojenskej techniky cez hranice a útokov ruskej armády na pozície ukrajinských síl.

slovakia

left justify in out

Porošenko výzvu adresoval prezidentovi EÚ Hermanovi Van Rompuyovi. Žiada tiež, aby Rusko prepustilo všetkých Ukrajincov, ktorých zadržiava. Ako uvádza agentúra Interfax Ukrajina a server Kyiv Post, Porošenko má podľa vlastných slov dôkazy o nelegálnom konaní Moskvy na Ukrajine, ktoré predloží ešte dnes. Ukrajinský líder by chcel, aby sa týmito dôkazmi zaoberal summit EÚ, ktorý sa bude konať 16. apríla v Bruseli.

 

"Máme fakty a dôkazy, ktoré 14. júla predložíme medzinárodnému spoločenstvu," povedal zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Valerij Čalij, podľa ktorého Rusko nelegálne preváža na Ukrajinu vojenské zariadenia pre tamojších proruských povstalcov. V nedeľu údajne prešiel ukrajinsko-ruské hranice konvoj asi 100 obrnených vozidiel. Hovorca ministerstva obrany Andrij Lysenko povedal, že ukrajinská armáda uskutočnila proti konvoju päť leteckých útokov, nepovedal však, aké škody spôsobili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona