Porošenko žiada členov NATO o vojenskú pomoc proti agresorovi

NETKY.SK • 5 Február 2015, 09:55 • 2 min
Porošenko žiada členov NATO o vojenskú pomoc proti agresorovi

BERLÍN - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyzval členské štáty NATO, aby jeho krajine poskytli zbrane. V rozhovore pre nemecký denník Die Welt vysvetlil, že civilné obete a vystupňovanie konfliktu by malo byť pre západnú alianciu dostatočným dôvodom, aby Ukrajine pomohla.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomenula, že Spojené štáty zvažujú, či poskytnú Ukrajine zbrane na jej boj proti proruským separatistom. Pripustil to v pondelok nemenovaný zdroj v americkej administratíve s tým, že konečné rozhodnutie ešte nebolo prijaté.

 

V rozhovore pre Die Welt Porošenko ako dostatočný dôvod na poskytnutie zbraní ukrajinskej armáde pripomenul okrem rastúceho počtu civilných obetí aj nedávne "teroristické útoky" vo Volnovache a Donecku, ako aj ostreľovanie Mariupolu. 

 

Väčšia podpora pre Ukrajinu by podľa Porošenka mala zahŕňať okrem iného aj "moderné zbrane na obranu a kladenie odporu agresorovi".

 

Porošenko zdôraznil, že Ukrajina chce mier, ale dodal, že aj mier treba brániť, preto Kyjev potrebuje silnú armádu a nové, moderné zbrane.

 

Na otázku denníka, čo očakáva od Západu, Porošenko uviedol, že Ukrajina stále potrebuje veľký objem vojenskej a technickej pomoci či špecialistov, aby sa posilnila bojová sila ukrajinskej armády v jej odpore voči ruskej agresii. 

 

Porošenko v rozhovore uviedol, že Medzinárodný menový fond zvažuje nahradiť súčasný program pre Ukrajinu programom dlhodobejšieho financovania (Extended Fund Facility - EFF). Dodal, že Ukrajina očakáva kladnú odpoveď na svoju žiadosť, ako aj ďalšiu podporu Európskej únie a ďalších partnerov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona