Porošenko zbavil funkcie sudcu, ktorý rozhodoval v kauze Tymošenková

NETKY.SK • 19 Január 2016, 11:52 • 2 min
Porošenko zbavil funkcie sudcu, ktorý rozhodoval v kauze Tymošenková

KYJEV - Ukrajinský Prezident Petro Porošenko podpísal výnos, ktorým z funkcií odvolal štyroch sudcov. Je medzi nimi aj sudca obvodného súdu v Kyjeve Rodion Kirejev, ktorý rozhodol v kauze bývalej premiérky Julije Tymošenkovej. S odvolaním sa na prezidentskú tlačovú službu o tom dnes informovala agentúra Ukrinform.

slovakia

left justify in out

Podľa záverov súdnej rady Kirejev počas trestného vyšetrovania Tymošenkovej bezdôvodne zmenil návrh zakázať jej opustiť krajinu a presadil, aby na ňu bola uvalená väzba.


Ukrajinská generálna prokuratúra začala v apríli 2014 viesť vyšetrovanie voči Kirejevovi a vyhlásila po ňom pátranie. Ukrajinský parlament pred rokom odobril návrh na sudcovo zatknutie. Kirejev sa však od júla 2014 zdržiava na neznámom mieste. V prípade, že ho súd v kauze Tymošenková uzná za vinného, hrozí mu trest odňatia slobody od piatich do ôsmich rokov.


Kirejev rozhodoval v tzv. plynovej kauze, v ktorej bola Tymošenková v roku 2011 odsúdená na sedem rokov väzenia za prekročenie služobných právomocí pri podpisovaní zmlúv na dodávku zemného plynu z Ruska v roku 2009. Vo februári 2014 bola Tymošenková na základe rozhodnutia parlamentu z väzenia prepustená. Momentálne je poslankyňou parlamentu a vedie stranu Vlasť.


Medzi sudcami odvolanými z funkcií na základe Porošenkovho výnosu sú aj ďalší dvaja, ktorí rozhodovali v kauzách súvisiacich s protivládnymi protestmi, ktoré na Ukrajine vypukli na prelome rokov 2013 a 2014 a vyústili do zosadenia prezidenta Viktora Janukovyča a jeho vlády.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies