Porošenko vyzval politické strany, aby podporili jeho návrhy ústavných zmien

NETKY.SK • 23 August 2015, 12:29 • 2 min
Porošenko vyzval politické strany, aby podporili jeho návrhy ústavných zmien

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes všetky politické sily krajiny, aby podporili jeho návrhy na zmeny v ústave, ktoré by mali pomôcť ukončiť konflikt na východe Ukrajiny a poraziť "ruského agresora".

slovakia

left justify in out

Porošenko vystúpil s touto výzvou na slávnostnom vztyčovaní štátnej vlajky, ktorá sa uskutočnila v predvečer Dňa nezávislosti. Agentúra Reuters konštatovala, že prezident využil túto slávnosť, aby u koaličných partnerov loboval za ústavné zmeny, na základe ktorých by východoukrajinské oblasti naklonené separatistickým silám získali osobitný štatút.

 

O návrhu ústavných zmien sa bude v prvom čítaní hlasovať 31. augusta. Návrh prejde do druhého čítania len za predpokladu, že ho podporí 226 poslancov, pripomenul Reuters. Agentúra súčasne dodala, že viacero koaličných spojencov je pod tlakom časti polovojenských oddielov, ktoré bojujú na východe Ukrajiny na strane vládnych síl a odmietajú akékoľvek ústupky voči separatistom.

 

Prezident vo svojom prejave pripomenul "ukrajinskú krv preliatu na východe Ukrajiny", pričom zo strát na životoch obvinil "ruského agresora", a vyzval koaličné strany v parlamente, aby sa spojili "pre dobro Ukrajiny".

 

Navrhovaná decentralizácia, na základe ktorej dostanú regióny viac právomocí, je aj súčasťou mierovej dohody podpísanej vo februári v bieloruskom Minsku. Reuters pripomína, že Porošenko by mal v pondelok v Berlíne na stretnutí s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom referovať o opatreniach, ktoré už vedenie krajiny podniklo v rámci plnenia minských protokolov.

 

V pondelok si Ukrajina pripomenie Deň nezávislosti. V súvislosti s tým boli posilnené policajné hliadky a v pohotovosti sú aj armádne jednotky na východe krajiny. Na pretrvávajúce nebezpečenstvo vojenského útoku z východu, ktoré "vzrastá s približujúcim sa Dňom nezávislosti", ktorý Ukrajina slávi 24. augusta, upozornil vo svojom sobotňajšom prejave aj Porošenko.

 

V pondelok sa v Kyjeve uskutoční slávnostný pochod, v ktorého čele by mali byť vojaci z prvej frontovej línie.

 

Konflikt na východe Ukrajiny si vyžiadal viac ako 6500 obetí vrátane stoviek civilistov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona