Porošenko: Východ Ukrajiny nedostane osobitný štatút bez trvalého prímeria

NETKY.SK • 25 Január 2016, 07:44 • 2 min
Porošenko: Východ Ukrajiny nedostane osobitný štatút bez trvalého prímeria

KYJEV - Ukrajina nedá svojim východným oblastiam väčšiu samosprávu, pokým v konflikte s proruskými separatistickými povstalcami nebude panovať trvalé prímerie, na ktorého rastúce porušovanie sa obe strany sťažujú. Uviedol to v nedeľu ukrajinský prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský parlament mal tento týždeň hlasovať o prevedení väčších právomocí na regióny vrátane spornej Doneckej a Luhanskej oblasti v rámci vlani dohodnutého prímeria. Pokusy odkladať túto reformu by mohli ohroziť už aj tak problematický mierový proces, píše agentúra Reuters.

 

Porošenko vyhlásil, že nepripustí, aby poslanci zrušili hlasovanie o decentralizačnej reforme. Súčasne však podporil stanovisko tých zákonodarcov, ktorí pred hlasovaním žiadajú splnenie série podmienok.

 

Patrí k nim "prímerie a dlhé obdobie úplného ticha. To musí zabezpečiť Rusko a svet musí vidieť, že k tomu dochádza", povedal Porošenko novinárom. Ďalšou podmienkou je neobmedzený prístup medzinárodných pozorovateľov k hranici medzi Ukrajinou a Ruskom, kde by monitorovali presun vojakov a zbraní.

 

Predseda ukrajinského parlamentu Volodymyr Hrojsman následne potvrdil, že debata o decentralizačnej reforme bola odložená. "Neplánujeme zaradiť túto otázku na program zasadnutia parlamentu tento týždeň," povedal pre televíziu Inter. "Rozhovory pokračujú... potrebujeme ďalší čas na rozhovory s politickými stranami," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona