Porošenko v centre Kyjeva spomínal na Majdan, privítali ho protesty

NETKY.SK • 21 November 2014, 13:46 • 2 min
Porošenko v centre Kyjeva spomínal na Majdan, privítali ho protesty

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko si dnes položením venca k pamätníku nachádzajúcom sa neďaleko Námestia nezávislosti (Majdan) v Kyjeve uctil pamiatku viac ako 100 demonštrantov zabitých počas nedávnych prozápadných protestov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pri pamätníku sa zhromaždili rozhnevaní príbuzní obetí, ktorí sú frustrovaní neschopnosťou súčasnej vlády postaviť predstaviteľov bývalého režimu pred spravodlivosť a žiadajú objasnenie nedávnych krvavých násilností. Smerom k ukrajinskému prezidentovi vykrikovali heslá ako "Kto je hrdinom pre vás, Porošenko?", "Kde sú ich vrahovia?" či "Preč s Porošenkom!", uviedla agentúra Reuters.
     

Porošenko sa s davom snažil komunikovať, ale sotva ho bolo počuť. "Ak budete takto ďalej kričať, bolo všetko, čo sme robili na Majdane, márne," povedal ukrajinský prezident.
     

Príbuzní kritizovali Porošenka tiež za to, že obete Majdanu nevyhlásil za národných hrdinov, čo by im prinieslo finančné výhody. Prezident však dnes neskôr oznámil, že tak urobí prostredníctvom dekrétu.
     

Oblasť Námestia nezávislosti mal dnes navštíviť aj americký viceprezident Joe Biden, ktorý je momentálne na Ukrajine, kyjevskej, ale podľa agentúry Reuters bol tento bod jeho programu údajne z bezpečnostných dôvodov zrušený.
     

Išlo o prvý veľký verejný prejav nespokojnosti s Porošenkom, ktorý bol zvolený prezidentom v máji po tom, ako jeho predchodca Viktor Janukovyč utiekol vo februári do Ruska.
     

Spúšťačom nepokojov na Ukrajine bolo vládne vyhlásenie z 21. novembra 2013 o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. Vyvolalo masové demonštrácie, pri ktorých od decembra 2013 do februára 2014 zomrelo viac ako 100 ľudí. Po Janukovyčovom úteku došlo k pripojeniu polostrova Krym k Rusku a rozpútaniu konfliktu medzi vládou a proruskými separatistami na východe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal už viac ako 4300 mŕtvych.
     

Predstavitelia piatich ukrajinských politických strán sa dnes dohodli na znení koaličnej dohody. Oficiálne ju podpíšu 27. novembra na zasadaní parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona