Porošenko: Ukrajina nechce mať štatút jadrovej mocnosti

NETKY.SK • 13 December 2014, 17:12 • 2 min
Porošenko: Ukrajina nechce mať štatút jadrovej mocnosti

SYDNEY - Ukrajina nemá v úmysle získať znova štatút jadrovej mocnosti. V rozhovore pre austrálsku televíziu ABC to dnes uviedol ukrajinský prezident Petro Porošenko s tým, že by to bolo nezodpovedné.

slovakia

left justify in out

"Verte mi, že posilnenie bezpečnosti v modernom svete, v 21. storočí, neznamená posilňovať jadrovú kapacitu. Ide o technológiu 20. storočia", ktorá v súčasnosti nedáva záruky bezpečnosti, povedal Porošenko. Poznamenal, že jediným spôsobom, ako v súčasnosti možno poraziť agresora, je spojiť sily a preukázať "to, čo zažívame teraz - solidaritu (sveta) s Ukrajinou".
      

Ako informovali ukrajinské tlačové agentúry, Porošenko v rozhovore pripomenul, že Ukrajina sa dobrovoľne vzdala svojich jadrových zbraní výmenou za bezpečnostné záruky zo strany iných štátov.
      

Ruská tlačová agentúra TASS v súvislosti s Porošenkovým vyhlásením citovala nedávny výrok bývalého ukrajinského ministra obrany Valerija Heleteja, ktorý pripustil možnosť, že by Ukrajina znovu získala štatút jadrovej mocnosti a že by mala vo výzbroji zbraň hromadného ničenia. Podľa ruského denníka Izvestija poslanec ruskej Štátnej dumy Franc Klincevič tento výrok síce označil za provokáciu, ale súčasne upozornil, že ho treba brať vážne, lebo "veda a výskum na Ukrajine boli vždy na vysokej úrovni, takže vývoj jadrovej bomby by nebol nijakým problémom".
      

Denník Izvestija napísal, že Ukrajina má veľké náleziská uránu, jadrové elektrárne a potenciálne i možnosti obohacovať jadrové palivo. Sídlia tam aj firmy, ktoré počas éry ZSSR vyrábali balistické rakety. Na základe toho ruskí experti podľa Izvestijí pripustili, že Ukrajina by mohla vyvinúť a zostrojiť jadrovú bombu do 10 rokov.
      

Klincevič súčasne vyjadril údiv nad tým, že "Európa na (Heletejove) vyhlásenia nereagovala". Poslanec to označil za dôkaz "existencie dvojakých štandardov" a varoval, že "to môže mať katastrofálne dôsledky pre všetkých".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies