Porošenko: Ukrajina má dôkazy o zodpovednosti separatistov za útok v Mariupole

NETKY.SK • 26 Január 2015, 08:49 • 2 min
Porošenko: Ukrajina má dôkazy o zodpovednosti separatistov za útok v Mariupole

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že Kyjev zachytil rádiovú a telefonickú komunikáciu medzi proruskými separatistami, ktorá dokazuje ich zodpovednosť za sobotňajší raketový útok na obytné štvrte mesta Mariupol. Informovala o tom agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Porošenko to uviedol na dnešnom krízovom zasadnutí svojho bezpečnostného kabinetu. Zachytené rozhovory podľa neho obsahujú nezvratné dôkazy, že útok na Mariupol, ktorý si vyžiadal najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených, spáchali separatisti. Porošenko však verejne neuviedol ďalšie podrobnosti. 
      

Povstalecké milície zodpovednosť za útok odmietajú s tvrdením, že rakety boli odpálené zo západnej časti Mariupolu, kde sú rozmiestnené ukrajinské vládne jednotky. 
      

Toto strategicky významnému mestu Mariupol na juhovýchode Ukrajiny kontroluje ukrajinská armáda a pozície separatistov sa nachádzajú približne desať kilometrov východne od mesta. Pracovníci agentúry OSN dnes rozdávali deky obyvateľom Mariupolu, ktorí v dôsledku ostreľovania prišli o strechu nad hlavou alebo trpia následkami zimy kvôli poškodeniu vykurovacích systémov. 
      

Podľa agentúry Reuters sú miestni obyvatelia v šoku, ulice sú prázdne a ľudia si zadebňujú okná na domoch a pripravujú sa na najhoršie. 
      

Vodca proruských separatistov v Doneckej oblasti Alexandr Zacharčenko v sobotu ohlásil začiatok ofenzívy voči Mariupolu. Neskôr však vyhlásil, že donecké milície nemajú v úmysle obsadiť samotný Mariupol a útočia len na pozície ukrajinskej armády východne od mesta. Mariupol leží v strategickej oblasti juhovýchodnej Ukrajiny medzi Ruskom a ním anektovaným Krymským polostrovom. Obnovenie bojov v oblasti vzbudzuje obavy z toho, že by sa separatistické sily mohli pokúsiť vybojovať pozemný koridor medzi Ruskom a Krymom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies