Porošenko údajne udelil občianstvo cudzincom nominovaným do kabinetu

NETKY.SK • 2 December 2014, 15:18 • 2 min
Porošenko údajne udelil občianstvo cudzincom nominovaným do kabinetu

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko udelil občianstvo Američanke a Litovčanovi - kandidátom na ministerské posty, oznámil dnes ukrajinský poslanec a šéf Radikálnej strany Oleh Ľaško.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Občianstvo podľa neho získali Američanka Natalie Jaresková, šéfka investičného fondu Horizon Capital a kandidátka na post ministra financií, a Litovčan Aivaras Abromavičius, kandidát na post ministra hospodárstva.
     

"Pokiaľ viem, prezident podpísal včera dekrét a udelil ukrajinské občianstvo niektorým zahraničným kandidátom do vlády," citovala agentúra TASS Ľaška, ktorý sa takto vyjadril pred novinármi. Dodal, že o gruzínskych kandidátoch informácie nemá.
     

Spravodajský server Sputnik s odvolaním sa na denník Kyiv Post informoval, že do vysokých funkcií na Ukrajine bolo vybraných 24 cudzincov. Výberový proces podľa denníka sponzoruje Renaissance Foundation, globálna konzultačná sieť, ktorú vytvoril George Soros.
   

Podľa medializovaných informácií bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili v pondelok odmietol pozvanie ujať sa postu ukrajinského vicepremiéra.
     

Hovorca gruzínskeho ministerstva zahraničných vecí David Kereselidze k možnému vymenovaniu Saakašviliho, ktorý je v Gruzínsku obvinený z nezákonnej činnosti, povedal, že by to "vytvorilo negatívne prostredie v dobrých susedských a priateľských vzťahoch medzi oboma krajinami".
     

Gruzínsky vicepremiér a minister pre energetiku Kacha Kaladze takisto kritizoval plán Kyjeva ponúknuť posty vo vláde Gruzíncom. "Považujeme Ukrajinu za priateľskú krajinu, preto by bolo zlé, keby boli v ukrajinskom vedení tí, ktorí vytvorili v Gruzínsku násilný režim, alebo tí, ktorí sú na zozname hľadaných pre podozrenie zo spáchania nezákonnej činnosti," povedal Kaladze.
     

Podľa ukrajinských médií Kyjev zvažuje vymenovať do vysokej funkcie aj bývalého gruzínskeho generálneho prokurátora a exministra spravodlivosti Zuraba Adeišviliho, ktorý je obvinený zo zneužitia právomocí, falšovania dôkazov a neľudského zaobchádzania s väzňami. Interpol ho zaradil na zoznam hľadaných osôb.
     

Podľa agentúry TASS Porošenko minulý týždeň oznámil plán na zmenu legislatívy s cieľom umožniť vymenovanie cudzincov do vrcholných vládnych funkcií.
     

Krátko nato predseda parlamentu samozvanej Doneckej ľudovej republiky Andrej Purgin reagoval slovami, že vymenovanie cudzincov do ministerských pozícií bude znamenať zavedenie priamej vlády iných štátov nad Ukrajinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona