Porošenko sa ohradil proti článku NYT o korupcii na Ukrajine

NETKY.SK • 3 Apríl 2016, 09:04 • 2 min
Porošenko sa ohradil proti článku NYT o korupcii na Ukrajine

NEW YORK/KYJEV/MOSKVA - Americký denník The New York Times (NYT) vo svojom článku o Ukrajine napísal, že ukrajinský prezident Petro Porošenko nie je schopný bojovať s korupciou vo svojej krajine.

slovakia

left justify in out

Problém korupcie na Ukrajine označil NYT za systémový a rozširujúci sa od roku 1991, keď krajina získala nezávislosť. Jednou z príčin, ktorá viedla ľudí k pouličným protestom na prelome rokov 2013-14, bola práve korupcia na najvyšších miestach vtedajšieho mocenského rebríčka. NYT však súčasne konštatuje, že po zmene pomerov sa korupcia nezmiernila.

 

Porošenko na článok v NYT reagoval vyhlásením, že ide o "prejav hybridnej vojny, ktorá sa vedie proti Ukrajine". Článok označil za "súčasť šírených informácií, ktorých cieľom je diskreditácia ukrajinského štátu," uviedla agentúra TASS.

 

Prezidentská strana Blok Petra Porošenka (BPP) však v noci nadnes kritizovala Porošenkove slová, lebo "taká reakcia na kritiku je ďalším potvrdením neexistencie politickej vôle bojovať s korupciou. A to je veľmi smutné," napísal na svojej facebookovej stránke poslanec BPP Serhij Leščenko.

 

Leščenko súčasne pripomenul, že NYT je vzorom prvotriednej žurnalistiky a v jeho redakcii pracovalo 117 nositeľov Pulitzerovej ceny. Upozornil tiež, že materiál o korupcii na Ukrajine je podpísaný "redakčnou radou".

 

V článku, ktorý sa objavil v štvrtkovom čísle NYT, sa píše, že "aj samotný Porošenko je plodom starého systému, (pričom) jeho pozíciu zhoršujú nielen povstalci na juhovýchode krajiny, ale aj politická kríza v Kyjeve, kde vláda premiéra Arsenija Jaceňuka visí doslova na vlásku".

 

"Za takýchto okolností sa Porošenko zjavne zmieril s pokračujúcou korupciou a považuje ju za cenu za manévrovací priestor," napísal denník, ktorý súčasne upozornil, že prezidenta, premiéra aj parlament by bolo treba primať, aby pochopili, že Medzinárodný menový fond a darcovia, vrátane USA, nemôžu ďalej sypať peniaze do čiernej diery, ak vedenie krajiny nezačne vykazovať prvky demokratického zriadenia, ktoré Ukrajinci žiadali počas prodemokratických protestov.

 

Podľa NYT Porošenko nesmie dovoliť, aby odvolaného generálneho prokurátora Viktora Šokina vystriedal "jeden z jeho nohlsedov".

 

Porošenko požiadal Šokina v polovici februára, aby podal demisiu - ako dôvod jeho odvolania sa spomínala práve neschopnosť generálnej prokuratúry pod Šokinovým vedením zasiahnuť proti korupcii. Prezident následne do parlamentu zaslal žiadosť, ktorou ich vyzval schváliť Šokinovu demisiu, čo sa uplynulý týždeň aj stalo.

 

Na článok v NYT o Ukrajine reagoval v noci nadnes prostredníctvom siete Twitter aj predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov, podľa ktorého NYT prvýkrát napísal pravdu o politickej situácii na Ukrajine, "plnej marazmu a korupcie".

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona