Porošenko: Prímerie viedlo k prvému dňu bez obetí

NETKY.SK • 12 December 2014, 09:06 • 2 min
Porošenko: Prímerie viedlo k prvému dňu bez obetí

SYDNEY - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes uviedol, že krehké prímerie medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny viedlo k prvému dňu bez obetí na životoch alebo zranených v radoch vojakov od začiatku konfliktu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Porošenko, ktorý dnes končí trojdňovú návštevu Austrálie, povedal, že dočasné zastavenie bojov, ktoré sa začalo v utorok, je zjavne zachovávané, informovala agentúra AP. "Dnes je to za sedem mesiacov prvých 24 hodín... keď máme na Ukrajine skutočné prímerie," vyhlásil Porošenko vo vystúpení v Lowyho inštitúte pre medzinárodnú politiku v Sydney. "Neviete si ani predstaviť, aké je to pre mňa dôležité. Je to prvá noc, keď nemám ani stratených, ani zranených ukrajinských vojakov. Keď nemáme stratených ani zranených civilistov."
      

Porošenko vyhlásil zastavenie bojov v snahe oživiť značne porušovanú dohodu o prímerí, podpísanú v septembri. Priznal však, že je priskoro vyhlasovať najnovšiu dohodu za víťazstvo. "Je to len 24 hodín - všetko je také krehké," povedal s tým, že proces by mal pokračovať a viesť k politickému dialógu, mieru a stabilite.
      

Porošenko tiež obvinil Rusko, že trestá jeho krajiny za to, že si "zvolila slobodu". "Nie je to len vojna za našu nezávislosť. Je to vojna za demokraciu, globálnu demokraciu. A je to vojna za bezpečnosť, globálnu bezpečnosť," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies