Porošenko posúdi petíciu za vymenovanie Saakašviliho za premiéra

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:52 • 2 min
Porošenko posúdi petíciu za vymenovanie Saakašviliho za premiéra

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko posúdi petíciu za vymenovanie gubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviliho za predsedu ukrajinskej vlády. Túto petíciu podporilo 25.000 osôb, takže v súlade so zákonom sa ňou hlava štátu musí zaoberať.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes ukrajinské tlačové agentúry Ukrinform a UNIAN. Medzi variantmi na reformu vlády figuruje aj návrh, aby sa premiérkou stala súčasná ministerka financií Natalija Jaresková a funkcie vicepremiéra zodpovedného za reformy by sa mal ujať Saakašvili, informoval dnes spravodajský server apostrophe.com.ua s odvolaním sa na zdroj v kancelárii prezidenta. Podľa tohto zdroja prvým podpredsedom vlády by mal byť Porošenkovi blízky človek - poslanec parlamentu Ihor Kononenko.

 

Nemenovaný zdroj uviedol, že záujem na tom, aby sa Saakašvili stal členom vlády, "majú všetci". "Vidia v ňom dobrú politickú technológiu na vedenie krajiny. Očakáva sa, že jeho vymenovanie by mohlo byť impulzom pre realizáciu reforiem v krajine a malo by mať pozitívny vplyv aj na informovanosť verejnosti," konštatoval zdroj. Súčasne však vyjadril pochybnosť, že by sa kádrové zmeny v ukrajinskej vláde mohli uskutočniť v dohľadnom čase.

 

Samotný Saakašvili neraz vyhlasoval, že nie je najvhodnejším kandidátom na funkciu premiéra. Podľa jeho presvedčenia by ju mal zastávať "slušný človek, ktorý sa dobre vyzná vo finančných otázkach" a je mimo záujmov oligarchov. Saakašvili vyhlásil, že on síce spĺňa tieto požiadavky, ale domnieva sa, že sú ľudia, ktorí sa vo financiách a ďalších záležitostiach vyznajú lepšie ako on.

 

Saakašvili je kritikom súčasnej ukrajinskej vlády, ktorej predsedá Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že kabinet pracuje neefektívne, a vyslovil podozrenie, že vládu kontrolujú oligarchovia. Upozorňuje súčasne na pomalé tempo reforiem i na plytvanie rozpočtovými prostriedkami. Jaceňuk vyjadril pochopenie pre jeho kritiku, ale upozornil, že emocionálna kritika je vodou na mlyn odporcom reforiem na Ukrajine. Podľa zdrojov z prezidentskej kancelárie sa Porošenko stotožnil s obsahom Saakašviliho kritiky na adresu vlády, ale nebol "nadšený" jej medializáciou.

 

"V skutočnosti je všetko v poriadku. Jaceňuk počul (od Saakašviliho) presne to, čo mu nemôže povedať Porošenko, a - čo je najdôležitejšie - reagoval kladne. Predsa len, je inteligentný," konštatoval zdroj z prezidentskej kancelárie. Uviedol, že Porošenko a Saakašvili zmýšľajú rovnako, len "Micha (Saakašvili) nie je v záujme zachovania koalície nútený vyberať slová".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies