Porošenko podpísal zákon o strategickom smerovaní k EÚ a NATO

NETKY.SK • 19 Február 2019, 20:19 • 2 min
Porošenko podpísal zákon o strategickom smerovaní k EÚ a NATO

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal v utorok zákon o zmenách v ústave, ktoré sa týkajú strategického smerovania štátu s cieľom získania plného členstva v Európskej únii a NATO.

slovakia

left justify in out

Porošenko podpísal dokument v parlamente v rámci piateho výročia začiatku "ozbrojenej agresie Ruska proti Ukrajine", informovala agentúra Ukrinform.

 

"Dnes sa nepozeráme späť k Rusku a nebudeme žiadať od (ruského prezidenta Vladimira) Putina povolenie, kam by sme mali smerovať. Kráčame vlastnou cestou a sami sa rozhodujeme o tom, ako zaistíme našu bezpečnosť, zvrchovanosť a územnú celistvosť," vyhlásil Porošenko.

 

Ukrajinský parlament schválil príslušné zmeny v ústave 7. februára. Na základe prijatého návrhu zákona má byť v preambule ústavy zakotvené nezvratné smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a tiež potvrdenie európskej identity ukrajinského národa.

 

 

Jeden z článkov priznáva parlamentu právomoci pri určovaní základného smerovania domácej i zahraničnej politiky. Najvyššia rada sa má spoločne s vládou podieľať na implementácii strategického kurzu smerujúceho k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a Severoatlantickej aliancii. Garantom udržovania tohto smerovania má byť prezident Ukrajiny.

 

Príslušný legislatívny návrh obsahujúci viacero návrhov na zmeny v texte ústavy predložil parlamentu prezident Petro Porošenko. Poslanci ho vlani v septembri dali na posúdenie Ústavnému súdu, ktorý ho odobril 22. novembra.

 

Proti rozširovaniu NATO smerom na východ vystupuje Rusko, ktoré tento proces vníma ako hrozbu pre svoju bezpečnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona