Porošenko podpísal zákon o dekomunizácii Ukrajiny

NETKY.SK • 16 Máj 2015, 07:32 • 2 min
Porošenko podpísal zákon o dekomunizácii Ukrajiny

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes podpísal zákon o odsúdení komunistického a nacistického totalitného režimu na Ukrajine a o zákaze propagácie ich symbolov, informovala dnes v Kyjeve prezidentská tlačová služba.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okrem toho Porošenko podpísal aj zákon o sprístupnení archívov represívnych orgánov komunistického režimu z rokov 1917-91, o uctievaní víťazstva v druhej svetovej vojne a o právnom štatúte bojovníkov za nezávislosť Ukrajiny v 20. storočí, ku ktorým sa zaraďujú aj príslušníci organizácií ako napr. Ukrajinská povstalecká armáda (UPA).

 

Tieto zákony prijal ukrajinský parlament na svojom zasadaní 9. apríla väčšinou hlasov. Opozícia však Porošenka vyzvala, aby využil svoje právo a vetoval zákon o zákaze komunistického a národno-socialistického režimu a ich symboliky.

 

Keď parlament prijal zákon, ktorým boli ich príslušníci označení za bojovníkov za slobodu a boli im priznané náležité kompenzácie, vyvolalo to na Ukrajine vášnivé diskusie, napísal koncom apríla britský denník Guardian. Upozornil, že rola a činnosť Organizácie ukrajinských nacionalistov (OUN) a UPA na čele so Stepanom Banderom je vnímaná sporne nielen na Ukrajine a v Rusku, ale aj v iných krajinách, keďže ich dôsledky pocítila celá Európa vrátane Poľska, ktoré je spojencom Ukrajiny proti Rusku.

 

Britský denník pripomenul masaker vo Volyni z roku 1943, keď ukrajinskí nacionalisti zabili desiatky tisíc ľudí, väčšinou Poliakov.

 

Ukrajinskí historici si teraz mnoho sľubujú od odtajnenia ukrajinských archívov do roku 1991, pretože to môže prispieť k diskusii o novodobých dejinách. Časť odbornej verejnosti však upozorňuje, že množstvo archívnych dokumentov bolo zničených. Zdôrazňujú tiež, že zákony, ktoré nedávno prijal parlament, neumožnia ani kritické výroky na margo nedávnych dejín Ukrajiny. Rasevyč tvrdí, že "všetko, čo teraz máme, je koncepcia propagandy. Prebieha ideologický boj"

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona