Porošenko oznámil, že armáda dostane do konca roka novú techniku

NETKY.SK • 22 August 2015, 16:37 • 2 min
Porošenko oznámil, že armáda dostane do konca roka novú techniku

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes informoval, že do konca tohto roku dostanú ukrajinské ozbrojené sily do výzbroje viac ako 300 kusov obrnených vozidiel, 400 automobilov, 30.000 rakiet a zásoby streliva.

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že rozpočet pre rezort obrany dosiahol tento rok rekordný objem - 45 miliárd hrivien.

 

Porošenko to uviedol v prejave k vojakom, ktorý dnes predniesol na vojenskom letisku v Čuhujeve v Charkovskej oblasti ležiacej na východe Ukrajiny - v dejisku ozbrojeného konfliktu medzi vládnymi silami a proruskými separatistami.

 

Agentúra DPA na margo dnešného Porošenkovho výroku upozornila, že zaznel krátko pred blížiacimi sa mierovými rokovaniami o urovnaní ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, na ktorom sa na budúci pondelok v Berlíne zúčastní aj nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Francois Hollande. Podľa DPA Porošenkove slová dávajú len malú nádej v rýchle nájdenie riešenia konfliktu.

Ako informovali obe strany konfliktu, aj dnes došlo k vzájomnému ostreľovaniu pozícií, pričom bolo zranených niekoľko ľudí.

 

Porošenko upozornil na pretrvávajúce nebezpečenstvo vojenského útoku z východu, ktoré podľa neho "vzrastá s približujúcim sa Dňom nezávislosti", ktorý Ukrajina slávi 24. augusta.

 

V tejto súvislosti označil za prioritu modernizáciu vojenskej techniky a vybavenia vojakov. DPA v tejto súvislosti pripomenula, že Ukrajina opakovane žiadala svojich spojencov na Západe o vojenské dodávky, jej žiadosti však boli odmietnuté. Informoval však, že Ukrajina zo zahraničia získala 500 kusov špeciálnej vojenskej techniky.

 

V prejave Porošenko uviedol, že ukrajinskí vojaci znemožnili "prienik nepriateľa hlbšie do vnútrozemia krajiny", kde Rusko "okrem Krymského polostrova plánovalo anektovať najmenej ďalších osem ukrajinských regiónov".

 

"Dnes sme oveľa lepšie pripravení na obranu. (Mierová) dohoda z Minska nám poskytla výhodu a čas na posilnenie obranyschopnosti," povedal prezident.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona