Porošenko odmieta zmeny bodov vytýčených v dohode z Minsku

NETKY.SK • 8 Február 2015, 11:43 • 2 min
Porošenko odmieta zmeny bodov vytýčených v dohode z Minsku

MNÍCHOV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v sobotu povedal, že by nemohol akceptovať žiadne zmeny takzvaných "demarkačných línií" zahrnutých do dohody so separatistami z Minsku.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov môže dohoda platiť iba vtedy, ak bude rešpektovaných všetkých 12 bodov odsúhlasených v septembri v bieloruskej metropole.


"Minský protokol nie je bufet," z ktorého si každý vyberie, čo chce, povedal Porošenko. Vyjadril sa tak po tom, čo povstalci v poslednom období získali nové územia na východe, čím vyvolali pochybnosti, či niekedy vôbec budú rešpektovať dohodu v jej súčasnej podobe. Demarkačná línia zmienená v dohode z Minsku mala byť líniou, z ktorej sa mali začať sťahovať ťažké zbrane. 

 

Ukrajinská armáda v sobotu oznámila nové útoky zo strany separatistov, ktorých obvinila z prípravy novej ofenzívy. Porošenko na mníchovskej bezpečnostnej konferencii v rovnaký deň vyzval Západ na podporu jeho krajiny vrátane poskytnutia vojenskej pomoci. Počas emocionálneho prejavu ukázal červené pasy ruských vojakov, ktoré podľa neho boli nájdené na ukrajinskom území a nazval ich "najlepšími dôkazmi" ruskej vojenskej prítomnosti v krajine. "Ukrajinská otázka ostane nevyriešená, ak svet neposkytne nezávislosti Ukrajiny silnú podporu - politickú, ekonomickú, ale aj vojenskú," povedal Porošenko. Dodal, že ako nezávislá krajina majú právo brániť sa a prisľúbil, že obranný arzenál nepoužijú na útoky. Rusko priame zapojenie sa do krízy na Ukrajiny naďalej vytrvalo popiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona