Porošenko: Normandská štvorka by mohla zasadnúť začiatkom júna

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 18:11 • 2 min
Porošenko: Normandská štvorka by mohla zasadnúť začiatkom júna

KYJEV - Normandská štvorka - prezidenti Ukrajiny, Ruska, Francúzska a nemecká kancelárka - by mohla zasadnúť už začiatkom júna, oznámil v piatok ukrajinský prezident Petro Porošenko.

slovakia

left justify in out

"Domnievam sa, že (schôdzka) by sa mohla a mala konať začiatkom júna. Ak sú moje nádeje realistické, dozvieme sa to už 23.-24. mája po potvrdení predbežných opatrení," povedal Porošenko na spoločnej tlačovej konferencii so svojím slovinským náprotivkom Borutom Pahorom v Kyjeve.

 

Ako poznamenala agentúra UNIAN, Porošenko vo štvrtok - po nedávaných stretnutiach s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom - oznámil, že koordinujú kroky na usporiadanie rokovaní v normandskom formáte v blízkej budúcnosti. Za najpravdepodobnejšie miesto schôdzky označil Paríž.

 

"Vieme, že 18. a 23. mája sa stretnú s (ruským prezidentom Vladimirom) Putinom Angela Merkelová a Emmanuel Macron. Jasne sme sa dohodli a koordinujeme kroky, aby bola pripravená agenda na schôdzku normandskej štvorky," dodal Porošenko.

 

Normandský formát je diplomatické zoskupenie najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka a ich ministrov zahraničných vecí. Ich cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

 

Normandský formát vznikol v júni 2014, keď sa pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii stretli ukrajinský prezident Petro Porošenko, šéf Kremľa Vladimir Putin, vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto štvorica politikov po prvý raz diskutovala o spôsoboch vyriešenia konfliktu na Ukrajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies