Porošenko nominoval Hrojsmana na post ukrajinského premiéra

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:57 • 2 min
Porošenko nominoval Hrojsmana na post ukrajinského premiéra

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko nominoval dnes na post premiéra svojho spojenca, predsedu parlamentu Volodymyra Hrojsmana. Ukrajinský parlament má o Hrojsmanovi a ostatných členoch novej vlády hlasovať ešte v priebehu dneška, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Porošenko oznámil nomináciu Hrojsmana v parlamente deň po tom, ako predseda poslaneckého klubu vládnuceho Bloku Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko napísal na sociálnych sieťach, že sa podarilo dospieť k dohode o zložení budúcej vlády a osobe jej predsedu. Prerokovanie demisie odchádzajúceho premiéra Arsenija Jaceňuka a vymenovania jeho nástupcu v parlamente sa pôvodne očakávalo už v utorok.

 

Samotný Hrojsman dnes povedal na pôde parlamentu, že vláda pod jeho vedením nebude tolerovať korupciu a zameria sa na posilňovanie vzťahov s Európou. Okrem korupcie vyzdvihol aj "neefektívnu správu a populizmus" ako hrozby, ktoré "nie sú o nič menšie než nepriateľ na východe Ukrajiny", čo bolo narážkou na proruských separatistických povstalcov.

 

Vymenovanie novej vlády má vyriešiť politickú krízu na Ukrajine, ktorá vypukla vo februári, keď parlament pri hlasovaní o vyslovení nedôvery Jaceňukovi nečakane podporil vládny kabinet, čo však následne viedlo k rozpadu parlamentnej koalície. Vznikla tým patová situácia, keď poslanci odmietali spolupracovať s kritizovaným premiérom, ale k jeho odvolávaniu by sa v súlade so zákonom mohli vrátiť až v septembri. V snahe zabrániť prehlbovaniu krízy premiér Jaceňuk uplynulú nedeľu oznámil, že podáva demisiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona