Porošenko: Navrhnem zmenu zákona o osobom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti

NETKY.SK • 3 November 2014, 20:52 • 2 min
Porošenko: Navrhnem zmenu zákona o osobom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko zvolal na utorok zasadanie Rady národnej bezpečnosti a obrany, na ktorom po posúdení všetkých aspektov aktuálneho vývoja na východe krajiny predloží návrh na zmenu zákona o osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti.

slovakia

left justify in out

Táto legislatívna norma, ktorú najvyšší ukrajinský predstaviteľ podpísal 16. októbra, nadobudla platnosť o dva dni neskôr.
     

Zákon predpokladal, že ukrajinská vláda a ďalšie výkonné orgány budú môcť podpísať dohodu s miestnymi správnymi orgánmi o sociálnych, hospodárskych, kultúrnych a iných záležitostiach. Súčasne umožňoval miestnym samosprávam zúčastňovať sa na vymenovaní miestnych zástupcov rezortu spravodlivosti.
     

Ruštine a ďalším jazykom prisudzoval rovnocenné postavenie ako ukrajinčine. Štát mal v jeho zmysle garantovať právo používať ruštinu a ďalšie jazyky vo verejnom i súkromnom styku.
     

Zákon stanovoval termín predčasných komunálnych volieb na 7. decembra.
     

Proruskí separatisti však obsah zákona odmietali od samého počiatku, požadujúc nezávislosť od Kyjeva. Svoje avízo, že začiatkom novembra zorganizujú voľby do svojich zastupiteľstiev, naplnili počas uplynulého víkendu.
     

Ako dnes vyhlásil Petro Porošenko, spomínaný zákon mal vo svojom čase mimoriadne dôležitú úlohu. Kyjev ním obyvateľom Doneckej i Luhanskej oblasti, ako aj zahraničiu, demonštroval svoj vážny záujem na politickom riešení krízy, čo však ozbrojenci odmietli. Nimi zorganizované pseudovoľby predstavovali torpédovanie zákona a vyhrotenie situácie v Donbase. Široké právomoci, ktoré by poskytoval predmetný zákon, je Ukrajina pripravená poskytnúť iba legálne zvoleným miestnym zástupcom a nie samozvaným banditom, vyplynulo z prezidentových slov, o ktorých informovala agentúra UNIAN.
     

Porošenko však súčasne dal najavo, že Kyjev považuje decentralizáciu aj naďalej za kľúčový prvok politického riešenia situácie na východe krajiny a že je pripravený prijať nový podobný zákon, avšak za predpokladu plnenia obsahu dohôd z Minska všetkými zainteresovanými stranami. V tejto súvislosti pripomenul obnovenie prímeria, vytvorenie nárazníkového pásma či obnovenie kontroly na rusko-ukrajinskej štátnej hranici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies