Porošenko nariadil vedeniu svojej strany začať pracovať na koaličnej zmluve

NETKY.SK • 19 Október 2014, 09:01 • 2 min
Porošenko nariadil vedeniu svojej strany začať pracovať na koaličnej zmluve

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko poveril vedenie svojho politického bloku prípravou návrhu koaličnej zmluvy, aj keď voľby do ukrajinského parlamentu sa uskutočnia až na budúci víkend.

slovakia

left justify in out

 V interview pre ukrajinské televízie Porošenko v sobotu spresnil, že chce, aby v návrhu koaličnej zmluvy boli jasne stanovené princípy a kritériá. Uviedol, že nová vláda nevznikne na základe kvót, ktoré v nej pripadnú tej-ktorej strane, ale na základe prihlásenia sa k princípom, ako je európska integrácia, stratégia reforiem, zmeny v justícii, boj s korupciou, vytvorenia priaznivého podnikateľského prostredia. "Bez toho Ukrajina neprežije," zdôraznil.
      

Podľa jeho názoru sa konzultácie o vytvorení koalície sa môžu začať už teraz. "My sme otvorení takej spolupráci s demokratickými silami," uviedol. 
      

Ukrajinský prezident okrem toho vyjadril presvedčenie, že parlamentné voľby budú čestné a transparentné. Poznamenal, že jeho koalícia by v nich mala získať 300 kresiel.  
      

Uviedol, že nový parlament a bude zaoberať vážnymi úlohami, napríklad implementáciou asociačnej zmluvy s EÚ, zmenami v memorande o spolupráci Ukrajiny s Medzinárodným menovým fondom, ako aj harmonogramom zavádzania bezvízového režimu s EÚ a podobne.
      

Prieskumy verejnej mienky na Ukrajine naznačujú, že veľkú šancu vyhrať parlamentné voľby má blok podporujúci Porošenka.
      

Podľa prieskumu inštitútu GfK by proprezidentský blok volilo 29,9 percenta voličov. Na druhom mieste by so ziskom 8,7 percenta hlasov skončil blok expremiérky Julije Tymošenkovej. Radikálna strana vedená Olehom Ľaškom by získala 7,6 percent hlasov a skončila by na treťom mieste.
      

Do parlamentu by sa podľa prieskumu malo dostať celkovo päť strán - okrem už spomínaných troch aj Ľudový front úradujúceho premiéra Arsenija Jaceňuka, ktorý je Porošenkovým spojencom, a Občianska pozícia exministra obrany Anatolija Hrycenka. Tieto strany by volilo 7,0 a 7,3 percenta voličov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona