Porošenko nariadil kroky k vytvoreniu nárazníkového pásma v Donbase

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 08:21 • 2 min
Porošenko nariadil kroky k vytvoreniu nárazníkového pásma v Donbase

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes oznámil, že nariadil ukrajinským účastníkom kontaktnej skupiny pre riešenie konfliktu v Donbase podpísať dohodu, ktorá zaručí vytvorenie 30 kilometrov širokého nárazníkového pásma pozdĺž frontovej línie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Nariadil som ukrajinským účastníkom trilaterálnej kontaktnej skupiny, aby okamžite podpísali s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a ruskou stranou, ktorá je súčasťou skupiny, dohodu zaručujúcu vytvorenie 30 kilometrov širokého nárazníkového pásma pozdĺž frontovej línie a stiahnutie zvyšných delostreleckých systémov, tankov a mínometov, čo znemožní neustále ostreľovanie," citovala agentúra UNIAN Porošenka počas jeho návštevy v Luhanskej oblasti.

 

Podľa Porošenka bolo diplomatické úsilie úspešné a návrh Ukrajiny po naliehaní OBSE bol prijatý. "Odpočítavanie sa začne v priebehu niekoľkých dní a všetky ťažké zbrane budú pod dohľadom OBSE stiahnuté," uviedol prezident.

Dúfa, že pôjde o začiatok "skutočného prímeria, stiahnutia ťažkej techniky a delostrelectva, prepustenia rukojemníkov, ktorých nezákonne zadržiavajú okupanti, a účinnej kontroly plnenia týchto dohôd zo strany OBSE".

 

Takéto kroky potom podľa Porošenka "zaistia potenciálnu ekonomickú a politickú reintegráciu týchto území a ich návrat Ukrajine".

 

Podľa agentúry TASS sa účastníci kontaktnej skupiny v utorok v bieloruskom Minsku dohodli na postupnom odsune zbraní s kalibrom do 100 milimetrov z frontovej línie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies