Porošenko: Najlepším riešením by bolo vyslanie policajnej misie EÚ

NETKY.SK • 19 Február 2015, 18:38 • 2 min
Porošenko: Najlepším riešením by bolo vyslanie policajnej misie EÚ

KYJEV - Policajnú misiu Európskej únie s mandátom OSN považuje súčasné ukrajinské vedenie za najlepšiu formu nasadenia medzinárodných mierových síl v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na dnešnom stretnutí s eurokomisárom pre susedskú politiku a rozšírenie Johannesom Hahnom v Kyjeve to povedal ukrajinský prezident Petro Porošenko.
     

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ však vylúčil účasť Ruska v mierových silách a Moskvu označil za agresora.
     

Rusko návrh Kyjeva už odmietlo ako možné porušenie dohôd z Minska.
     

Za "nerealistické" označil nasadenie modrých prílb alebo príslušníkov policajnej misie EÚ na východe Ukrajiny aj splnomocnenec nemeckej vlády pre Rusko Gernot Erler, ktorý neočakáva, že by s tým v Bezpečnostnej rade OSN súhlasila Moskva, disponujúca právom veta.
     

Hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert v Berlíne zdôraznil, že mierový plán ešte nestroskotal a dodal, že šéfovia diplomacií krajín normandskej štvorky budú o jeho realizácii hovoriť v nasledujúcich dňoch, napísala  agentúra DPA.
     

Catherine Rayová, hovorkyňa šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej, sa k možnej misii EÚ na Ukrajine zatiaľ odmietla vyjadriť a zdôraznila význam realizácie minských dohôd v praxi.
     

Ivica Dačič, šéf diplomacie Srbska, ktoré je v súčasnosti predsedníckou krajinou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vo Viedni vyzval na dodržiavanie dohôd z Minska a poznamenal, že príležitosť na deeskaláciu konfliktu netreba premrhať.
     

O vyslanie policajnej misie na Ukrajinu sa rozhodla požiadať OSN a EÚ ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany. Informoval o tom dnes jej tajomník Oleksandr Turčynov.
     

"Padlo rozhodnutie obrátiť sa na OSN a EÚ v otázke mierovej misie na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí podá žiadosť," citovala agentúra RIA Novosti Turčynova, ktorý vyjadril nádej, že poslanci ukrajinského parlamentu rozhodnutie rady podporia.
     

Príslušníci mierových síl by mali byť podľa jeho slov nasadení na línii kontaktu a na ukrajinsko-ruskej hranici.
     

Rada schválila dnes aj návrhy prezidenta Petra Porošenka, ktoré predpokladajú vytvorenie vojenského kabinetu s hlavnými predstaviteľmi štátu a silových štruktúr, respektíve zmenu zákona o vojnovom stave, ktorý by bol v súlade s aktuálnou situáciou na Ukrajine.
     

Šéfovia štátov a vlád normandskej štvorky dnes v telefonickom rozhovore odsúdili porušovanie prímeria, ku ktorému došlo v uplynulých dňoch na východe Ukrajiny. Podľa Elyzejského paláca sa dohodli, že podniknú ďalšie kroky na presadenie implementácie dohody podpísanej pred týždňom v Minsku.
     

Telefonický rozhovor francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa uskutočnil deň po tom, ako ukrajinská armáda po týždňoch bojov začala sťahovať svoje jednotky z mesta Debaľceve. Prezident Porošenko v stredu vyhlásil, že odsun bol vopred naplánovaný.
     

Štvorica lídrov, ktorí sa pred týždňom zúčastnili na rokovaniach v Minsku, dnes vyhlásila, že schválený balík opatrení zameraných na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny musí byť implementovaný dôsledne a komplexne.
     

Vyhlásenie spresňuje, že zástupcovia OBSE by sa mali stretnúť s predstaviteľmi znepriatelených strán a presvedčiť ich o nutnosti rýchlej implementácie dohodnutých záväzkov. 
     

Kancelária ukrajinského prezidenta na svojej webovej stránke informovala, že štvorica lídrov sa dnes dohodla na umožnení prístupu pozorovateľom OBSE do všetkých lokalít na východnej Ukrajine, kde sa bojuje.
     

Bývalý lotyšský premiér a podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis sa dnes na konferencii v Londýne vyjadril, že Rusko chce silou prekresliť hranice v Európe 21. storočia a preto je potrebná intenzívnejšia prítomnosť Severoatlantickej aliancie na jej hraniciach. Podľa agentúry Reuters vyzdvihol tri pobaltské republiky, ktoré značne znepokojuje ruská agresia voči Ukrajine. Dombrovskis poznamenal, že Ukrajina nie je prvou krajinou konfrontovanou s podobným násilím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies