Porošenko: Konflikt na Ukrajine nie je občianskou vojnou

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:55 • 2 min
Porošenko: Konflikt na Ukrajine nie je občianskou vojnou

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyjadril vďaku za postoj najvyššieho ústavného činiteľa SR Andreja Kisku a Slovenska k odsúdeniu kriminálnej anexie Krymu a ruskej agresie. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii po rokovaní s Kiskom, ktorý je dnes na oficiálnej návšteve v Kyjeve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Posledným dôkazom ruskej agresie je podľa Porošenka zadržanie dvoch členov ozbrojených síl Ruskej federácie ukrajinskými vojakmi. Kyjev ich obviňuje zo spáchania "teroristických činov" na ukrajinskom území. Moskva popiera, že muži, ktorí boli zranení a zajatí na východe Ukrajiny v sobotu 16. mája, sú príslušníkmi ruských ozbrojených síl.
     

Porošenko upozornil na to, že situácia na východe Ukrajiny nie je vnútorným konfliktom ani občianskou vojnou, pričom prítomnosť ruskej armády je už sčasti dokázaná. Dodal, že sa tam nachádza od 4000 do 14.000 ruských vojakov. Ako podčiarkol, to nie je iba ukrajinská štatistika, ale tieto čísla podporuje svojimi zisteniami Severoatlantická aliancia ako aj iné zdroje.
     

"Máme dôkazy nezákonného prekročenia východnej hranice," poznamenal s tým, že nejde iba o počty ruských vojakov, ale aj o veľké množstvo rôznych zbraní z Ruska. Podľa neho ich Moskva dodáva svojim vojakom a proruským separatistom na Ukrajine každý deň. "Platíme veľmi vysokú cenu za túto vojnu," uviedol s tým, že o život prišlo viac ako 1800 ukrajinských vojakov a 8000 je zranených.
     

Okrem toho sú na okupovaných teritóriách zdecimované továrne a priemysel. "Ničia sa tam závody a všetko sa vyváža do Ruska," upozornil. Tieto územia muselo opustiť viac ako 1 milión obyvateľov. Celú krajinu stojí tento konflikt 90 miliárd hryvien ročne (3,9 miliardy eur).
     

Porošenko znova zopakoval, že Kyjev je tvrdým zástancom minských dohôd, pričom nebude reagovať na žiadne provokácie a bude dodržiavať svoje povinnosti, ktoré mu z dohôd vyplývajú. Pre nastolenie mieru je podľa neho potrebné zastaviť nezákonné prekračovanie ukrajinsko-ruskej hranice a stiahnuť všetky vojská z ukrajinského územia vrátane ruskej výzbroje a zbraní tak, ako to vyplýva z minských dokumentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies