Porošenko hovoril telefonicky s Pan Ki-munom aj o kauze Savčenková

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 18:55 • 2 min
Porošenko hovoril telefonicky s Pan Ki-munom aj o kauze Savčenková

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval dnes Organizáciu Spojených národov (OSN), aby vystupňovala tlak na Ruskú federáciu v súvislosti s prepustením odsúdenej ukrajinskej pilotky Nadije Savčenkovej.

slovakia

left justify in out

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ hovoril telefonicky s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom o možných krokoch, ktoré by viedli k Savčenkovej prepusteniu na slobodu. Súčasne sa obe strany dohodli na stretnutí počas návštevy ukrajinského prezidenta v USA na budúci týždeň.

 

Informácie zverejnil dnes úrad ukrajinskej hlavy štátu v Kyjeve.

 

Ruská justícia odsúdila v utorok spomínanú Ukrajinku na 22 rokov väzenia za spoluúčasť na vražde dvoch ruských novinárov, ku ktorej došlo v lete roku 2014 na východe Ukrajiny, pokus o vraždu a nezákonné prekročenie hraníc s Ruskom.

 

Súd v Donecku v Rostovskej oblasti súčasne oznámil, že neuznáva Savčenkovej imunitu, ktorú má ako poslankyňa ukrajinského parlamentu a Parlamentného zhromaždenia Rady Európy. Odmietol aj alibi Savčenkovej, ktoré potvrdila aj jej sestra Vera.

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko ponúkol krátko po vynesení rozsudku Moskve na výmenu za odsúdenú dvoch Rusov, ktorých Ukrajinci zajali v boji so separatistami na východe Ukrajiny a súdia ich v Kyjeve.

 

"Ruská strana bude postupovať v prísnom súlade s národnou legislatívou," vyhlásil v reakcii na túto ponuku v Moskve hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. "O všetkom inom môže rozhodnúť iba prezident. Ale ako, to zatiaľ nemôžem povedať," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies