Porošenko: EÚ a Kyjev sa zhodujú v hodnotení vývoja situácie na Ukrajine

NETKY.SK • 28 August 2015, 09:26 • 2 min
Porošenko: EÚ a Kyjev sa zhodujú v hodnotení vývoja situácie na Ukrajine

BRUSEL - Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes v Bruseli odmietol úvahy o novej dohode o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny a zdôraznil, že je potrebné plniť existujúce zmluvy zamerané na normalizáciu situácie v Donbase. Súčasne konštatoval, že Kyjev a Brusel sa zhodujú v hodnotení vývoja situácie na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na spoločnej tlačovej konferencii so šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom Porošenko podľa agentúry Ukrinform zdôraznil, že "netreba žiadny Minsk-3". "Sú (tu) zmluvy a tie treba plniť," zdôraznil.

 

Informoval, že s Junckerom prerokoval viacero problémových okruhov týkajúcich sa Ukrajiny, vrátane nekonania miestnych volieb v "okupovanom" Donbase, ktoré proruskí separatisti naplánovali na 18. októbra a 1. novembra. "Myslíme si, že ide o vážnu hrozbu pre minský proces," vyhlásil Porošenko, ktorý vyzval "ruskú stranu, aby sa zdržala konania volieb".

 

Výsledkom Porošenkovho dnešného rokovania s prezidentom Európskej rady Donaldom Tuskom je dohoda, že Ukrajinu navštívi skupina členov výboru EÚ pre bezpečnostnú politiku. Táto návšteva bude podľa Porošenka jedným z opatrení na posilnenie prítomnosti EÚ v tzv. minskom procese. Návšteva sa uskutoční v polovici septembra s cieľom získať informácie ohľadom vývoja procesu implementácie minských protokolov.

 

Porošenko tiež uviedol, že na najbližšom summite Ukrajina-EÚ sa bude hovoriť aj o nastolení spolupráce v oblasti strategickej komunikácie, ktorá má byť reakciou na dezinformačnú kampaň vedenú proti Ukrajine Ruskom.

 

V súvislosti s Ruskom Porošenko počas návštevy v Bruseli požiadal EÚ, aby pokračovala v tlaku na Rusko, zdôraznil dôležitosť zachovania jednotného postoja EÚ a Ukrajiny a vyslovil sa za zachovanie nátlaku v podobe sankcií, čo podľa neho bude "motivovať Rusko, aby zasadlo k rokovaciemu stolu a plnilo tie záväzky, ktoré na seba vzalo v Minsku".

 

Na tlačovej konferencii Porošenko ďalej informoval, že EÚ v najbližšom čase odobrí rozhodnutie o predĺžení sankcií voči fyzickým osobám zodpovedným za porušenie nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Ukrajiny.

 

Juncker potvrdil, že EÚ je spokojná s priebehom reforiem na Ukrajine a je pripravená poskytnúť jej posledné dve tranže finančnej pomoci.

 

Agentúra Ukrinform v tejto súvislosti pripomenula, že EÚ schválil ďalší program makrofinančnej pomoci pre Ukrajiny v objeme 1,8 miliardy eur.

 

Podľa Ukrinform Porošenko dnes pozval Junckera na návštevu Ukrajiny. Juncker pozvanie prijal a v rámci návštevy zavíta do Kyjeva a Odesy. Porošenko vyjadril presvedčenie, že "spoločným úsilím Ukrajiny a EÚ sa podarí skoncovať s agresiou a vrátiť na Ukrajinu mier a stabilitu a nasmerovať ju k Európe".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies