Porošenko chce zaviesť kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 12:40 • 2 min
Porošenko chce zaviesť kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko chce iniciovať stanovenie kvót na uvádzanie televíznych programov v ukrajinčine. Jeho cieľom je popularizácia tohto jazyka.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom odovzdávaní cien pomenovaných po ukrajinskom básnikovi Tarasovi Ševčenkovi Porošenko podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že vďaka prijatým zmenám v zákonoch sa zvýšil podiel ukrajinských piesní a používania ukrajinského jazyka v rozhlasovom vysielaní. Porošenko však vyhlásil, že podiel ukrajinčiny v televíznom vysielaní "je neprípustne nízky." Oznámil, že sa preto rozhodol iniciovať kvóty na používanie ukrajinčiny aj v televízii.

 

Zmeny v zákone o rozhlasovom a televíznom vysielaní platia na Ukrajine od novembra roku 2016. V súlade s nimi televízne a rozhlasové spoločnosti musia v prvom roku ich platnosti zabezpečiť, aby 25 percent vysielaných piesní bolo v ukrajinčine. V druhom roku sa má tento podiel zvýšiť na 30 percent a od tretieho roku platnosti na 35 percent.

 

Proti týmto zmenám v zákone pred časom protestovalo vyše 500 ukrajinských spevákov a skupín, ktoré zavedenie kvót na minimálny počet piesní v ukrajinčine označili za "populistický krok". Podľa nich rozdeľuje Ukrajincov na základe ich jazykovej príslušnosti, čo narušuje jednotu spoločnosti. Strana Opozičný blok sa obrátila na parlament so žiadosťou o zrušenie tohto zákona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies