Porošenko bude v OSN žiadať pre mierovú misiu v Donbase rozšírený mandát

NETKY.SK • 18 September 2017, 13:04 • 2 min
Porošenko bude v OSN žiadať pre mierovú misiu v Donbase rozšírený mandát

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko bude vo svojom nadchádzajúcom vystúpení na pôde Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku žiadať rozšírený mandát pre mierovú misiu OSN, aby mohli používať zbrane nielen na svoju sebaobranu.

slovakia

left justify in out

"Prezident (...) bude žiadať rozšírený mandát mierotvorcov OSN, ktorý modrým prilbám umožní používať zbrane v nutných prípadoch, nielen na svoju sebaobranu," vyhlásila.

 

 

Poslankyňa tiež uviedla, že Ukrajina bude žiadať rozmiestnenie mierovej misie na celom území "okupovaných regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti", ako aj ich prítomnosť na hranici medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

Lucenková dodala, že povinnosťou mierových jednotiek OSN bude nielen chrániť členov misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ale aj presadenie požiadavky "na odmínovanie a odzbrojenie i stiahnutie zahraničných jednotiek a inštruktorov z územia Ukrajiny".

 

Začiatkom septembra ruský prezident Vladimir Putin navrhol rozmiestniť na východe Ukrajiny ozbrojené mierové jednotky OSN, aby pomáhali chrániť pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí monitorujú dodržiavanie prímeria medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými separatistami.

 

Putin spočiatku navrhoval, aby boli mierotvorcovia rozmiestnení pozdĺž styčnej línie medzi ukrajinskými silami a proruskými separatistami. Neskôr ale Rusko oznámilo, že misia OSN by mohla pôsobiť aj v iných oblastiach, kde pracujú pozorovatelia OBSE.

 

Washington a Kyjev si síce tiež želajú rozmiestnenie mierových zborov OSN v Donbase. Chcú ale, aby pôsobili v tých častiach ukrajinskej hranice s Ruskom, ktoré Ukrajina nemá pod kontrolou, uviedla agentúra Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona