Porošenko bude s lídrami V4 rokovať o kríze na Ukrajine i o dodávkach plynu

NETKY.SK • 15 November 2014, 13:45 • 2 min
Porošenko bude s lídrami V4 rokovať o kríze na Ukrajine i o dodávkach plynu

KYJEV/BRATISLAVA - Ukrajinský prezident Petro Porošenko má počas návštevy Bratislavy v úmysle rokovať so slovenskými predstaviteľmi aj o reverzných dodávkach zemného plynu, domnievajú sa podľa agentúry TASS ukrajinskí experti.

slovakia

left justify in out

Porošenko sa v Bratislave zúčastní v nedeľu na summite Vyšehradskej štvorky, pričom sa uskutočnia aj bilaterálne rokovania s prezidentmi členských štátov V4, uviedol hovorca ukrajinského prezidenta Sviatoslav Ceholko. 
      

Podľa šéfa Porošenkovej kancelárie Valerija Čalého chce s vedením V4 posúdiť problémy v oblasti energetiky, ale aj postoj Európy k riešeniu krízy na Ukrajine. 
      

Ceholko potvrdil, že ukrajinský prezident sa zúčastní aj na spomienkových podujatiach pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie, v rámci ktorých sa v nedeľu večer stretne aj s nemeckým prezidentom Joachimom Gauckom.
      

Agentúra TASS pripomenula, že Ukrajina v súčasnosti dostáva reverzným tokom zo Slovenska 27-30 miliónov m3 zemného plynu denne. Preprava plynu sa začala 2. septembra, keď sa hlavní operátori - Eustream a Ukrtransgaz - zmluvne zaručili, že od 1. októbra na Ukrajinu prepravia 6,4 miliardy m3 zemného plynu ročne.
      

Začiatkom novembra Eustream vyhlásil procedúru Open Season na zvýšenú prerušiteľnú kapacitu v bode Budince za účelom jej transparentného predaja. Eustream ponúka kapacitu v objeme 4,5 milióna m3 denne v reakcii na technické zmeny na ukrajinskej strane, ktoré navýšili technickú kapacitu plynovodu. Prihlášky sa prijímajú do 17. novembra. Víťaz konkurzu môže s dodávkami začať 1. januára 2015. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies