Porošenka na kyjevskom Majdane vypískali

NETKY.SK • 21 November 2014, 15:04 • 2 min
Porošenka na kyjevskom Majdane vypískali

KYJEV - Ukrajinského prezidenta Petra Porošenka v piatok vypískali príbuzní viac ako sto demonštrantov, ktorí zahynuli počas prozápadných demonštrácií z januára a februára tohto roka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters išlo o prvý výraznejší verejný prejav nespokojnosti voči Porošenkovi, ktorý v kresle nahradil zosadeného proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Príbuzní obetí počas demonštrácií na Porošenka kričali Kde sú vrahovia? a Preč s Porošenkom! Prekáža im, že ani rok po krvavom incidente nie je známe, kto na neozbrojených protestujúcich strieľal. Takisto mu vyčítajú, že nedodržal sľub a obete nevyhlásil za "národných hrdinov", čo by ich rodinám prinieslo finančné benefity.

 

"Ak bude toto pokrikovanie pokračovať, všetko, čo sme urobili na Majdane bolo zbytočné," snažil sa rozhnevaný dav upokojiť prezident. Spolu s ním mal na kyjevskom Námestí nezávislosti vystúpiť aj americký viceprezident Joe Biden, pravdepodobne z bezpečnostných dôvodov tak ale napriek návšteve Ukrajiny neurobil. Porošenko v Kyjeve vystúpil pri príležitosti prvého výročia vypuknutia masových nepokojov v Kyjeve. 

 

Presne pred rokom sa začali protivládne demonštrácie na Ukrajine, ktoré sa postupne zmenili na násilné a vyvrcholili pádom vlády i prezidenta Janukovyča. Prozápadné občianske nepokoje známe ako Euromajdan boli reakciou na rezervovaný postoj vlády premiéra Mykolu Azarova k ponuke EÚ podpísať s Kyjevom prelomové dohody. Azarovov kabinet 21. novembra 2013 oznámil prerušenie príprav na uzavretie dohôd. Reakciou bola demonštrácia približne 2000 ľudí na kyjevskom Námestí nezávislosti (Majdan nezaležnosti). Nepokoje sa postupne rozširovali aj do iných miest a ich intenzita sa stupňovala. Ďalšia vlna nespokojnosti vypukla v polovici januára a vyvolalo ju schválenie prísnych zákonov stíhajúcich účastníkov demonštrácií. Strety medzi vládnymi silami a radikálnymi demonštrantami sa vyostrovali a objavili sa aj prvé obete. Prelomovou bola streľba na námestí v polovici februára, ktorá si vyžiadala asi sto obetí a stovky zranených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies