Pôrodnosť v Taliansku vlani klesla na najnižšiu úroveň za 150 rokov

NETKY.SK • 13 Február 2015, 07:31 • 2 min
Pôrodnosť v Taliansku vlani klesla na najnižšiu úroveň za 150 rokov

RÍM - V Taliansku sa v roku 2014 narodilo menej detí, ako v ktoromkoľvek inom roku od vzniku moderného talianskeho štátu v roku 1861.

slovakia

left justify in out

Ukázali to najnovšie demografické údaje. Národný štatistický úrad ISTAR dnes uviedol, že vlani registruje 509.000 živo narodených detí, čo je o 5000 menej ako v roku 2013. Pokles pôrodnosti Taliansko zaznamenáva už pol storočia, napísala agentúra Reuters.
      

Počet detí narodených v Taliansku - bez ohľadu na to, či Taliankam alebo tam žijúcim cudzinkám - klesol v dôsledku toho, že imigrácia, ktorá celkovú pôrodnosť zvyšovala, dosiahla najnižšiu úroveň za päť rokov.

 

Vlani klesla aj úmrtnosť. Predpokladaná dĺžka života talianskych mužov vzrástla na 80,2 roka a žien na 84,9 roka. Rozvojové krajiny vo svete rátajú náklady na starnúcu populáciu, ako sú stúpajúce náklady na výplatu dôchodkov a zdravotnú starostlivosť, ale Taliansko, ktoré je v tretej recesii za šesť rokov, je osobitne zraniteľné. Vláda premiéra Mattea Renziho sa usiluje oživiť ekonomiku reformou pracovného trhu a presviedča mladých ľudí, aby neodchádzali z Talianska za prácou a životom inam.
      

Pôrodnosť v jednotlivých talianskych provinciách sa výrazne líši, napríklad na severe krajiny sa oblasť Trentino-Alto Adige teší pôrodnosti 1,65, smerom na juh však pôrodnosť klesá rovnako ako HDP na osobu, na juhu je HDP polovičný v porovnaní s centrom či severom Talianska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies