Pôrodné asistentky by mohli pomáhať matkám v domácom prostredí

NETKY.SK • 6 Február 2017, 11:55 • 2 min
Pôrodné asistentky by mohli pomáhať matkám v domácom prostredí

BRATISLAVA - Predpôrodnú starostlivosť, ako aj starostlivosť po pôrode počas šestonedelia, hradená z verejného zdravotného poistenia, by po novom mohli poskytovať aj pôrodné asistentky v samostatnej praxi, a to aj v domácom prostredí matiek.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z listu generálneho riaditeľa Sekcie zdravia Ministerstva zdravotníctva SR Štefana Laššána poslankyni Európskeho parlamentu Jane Žitňanskej, ktorá túto zmenu iniciovala.

Ako informovala v pondelok europoslankyňa, rezort zdravotníctva podľa dokumentu pripravil návrh zmeny rozsahu praxe pôrodnej asistencie, ktorý je zameraný na skvalitnenie starostlivosti v prirodzenom sociálnom prostredí ženy, ako aj humanizáciu a zefektívnenie tejto starostlivosti. Zvýšiť by sa mala spokojnosť poistenkýň a umožní sa tiež rozvoj samostatnej praxe pôrodných asistentiek.

"Pri návrhu legislatívnych úprav, súvisiacich s rozšírením kompetencií pôrodných asistentiek, budeme presadzovať zmeny potrebné na realizáciu takejto starostlivosti v komunite,“ napísal Štefan Laššán v reakcii na podnet europoslankyne Jany Žitňanskej.

Europoslankyňa víta postoj ministerstva zdravotníctva. "Tri roky som sa snažila presvedčiť ministerstvo zdravotníctva, aby umožnilo pôrodným asistentkám v samostatnej praxi pripravovať budúce mamičky v ich prirodzenom sociálnom prostredí na pôrod. Súčasťou návrhu bola aj starostlivosť o mamičku po príchode z pôrodnice. Zdá sa, že môj návrh bol konečne vypočutý,“ dodala europoslankyňa Žitňanská.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies