Pôrodná asistentka v domácnosti by mohla pomôcť s dojčením či depresiami

NETKY.SK • 26 Február 2017, 18:43 • 2 min
Pôrodná asistentka v domácnosti by mohla pomôcť s dojčením či depresiami

BRATISLAVA - Rodičky niekedy nevedia, na čo majú nárok a čo môžu, naopak, odmietnuť. Preto by im pomohla diskusia v pokoji domova a bez časového tlaku, na čom sa z veľkej časti môžu podieľať pôrodné asistentky, povedala pre TASR Soňa Holíková z Únie materských centier (ÚMC).

slovakia

left justify in out

Lekári v ambulanciách totiž podľa nej nemajú na niektoré témy čas. Mnohé ženy sa potom uchyľujú k "rýchlemu študovaniu na internete, čo nie je vždy šťastná voľba". Pôrodné asistentky poskytujúce služby rodičke priamo v jej domácnosti by mohli takéto rozhodnutia minimalizovať, myslí si Holíková. "Viaceré ženy by potom o pôrode nemuseli hovoriť ako o "najzúfalejšom okamihu vo svojom živote," zdôraznila.

 

Holíková týmto stanoviskom reaguje na informáciu o avizovanom posilnení právomocí pôrodných asistentiek. Predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť hradenú z verejného zdravotného poistenia by po novom mohli poskytovať v samostatnej praxi aj v domácom prostredí mamičiek. Avizovala to nedávno europoslankyňa Jana Žitňanská po komunikácii s Ministerstvom zdravotníctva (MZ) SR. Rezort chce o problematike ešte diskutovať. Rokuje so zdravotnými poisťovňami, právomoci týchto pracovníčok finalizuje.

 

Služby pôrodných asistentiek v domácnostiach hradí v súčasnosti Union zdravotná poisťovňa, VšZP a zdravotná poisťovňa Dôvera nie. Matky by podľa Holíkovej uvítali, ak by ich hradili všetky zdravotné poisťovne. Dôvera aj VšZP tvrdia, že postupujú v zmysle platnej legislatívy. "Teraz spolu s rezortom diskutujeme o tom, ako uspokojiť tento dopyt mamičiek," povedal pre TASR PR špecialista Dôvery Matej Štepianský.

 

"Nie všetky ženy si momentálne môžu dovoliť súkromné poradkyne," zdôraznila Holíková. Ženy po pôrode majú častý problém s dojčením. V nemocnici sa nie vždy dostanú k informáciám, ktoré potrebujú, povedala. Rodičky sa podľa Holíkovej nemôžu vo všetkom spoliehať na svoje matky. "Pretože mnohé dojčili len krátko a príkrmy sa zavádzali veľmi skoro, deti boli v jasliach už aj od pol roka," uviedla.

 

Pôrodné asistentky by matkám mohli pomôcť aj v prípade popôrodných depresií, myslí si Holíková. Ženy by si s takýmito pracovníčkami mohli napríklad vydiskutovať i tému týkajúcu sa prestrihnutia hrádze. "Slovenskí lekári to obhajujú, nestretáva sa to s pochopením matiek, dlhšia diskusia by bola na mieste," dodala.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona