Poradný výbor Všeobecného súdu EÚ o Procházkovi zatiaľ nerozhodol

NETKY.SK • 24 November 2016, 16:42 • 2 min
Poradný výbor Všeobecného súdu EÚ o Procházkovi zatiaľ nerozhodol

BRATISLAVA – Bývalý predseda parlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka stále nevie, či sa stane dodatočným sudcom Všeobecného súdu Európskej únie. Poradný výbor, ktorý posudzuje jeho kandidatúru, o nej stále nerozhodol. TASR to potvrdili tri nezávislé zdroje vrátane hovorkyne strany #Sieť, ktorú Procházka založil, viedol a donedávna bol jej členom.

slovakia

left justify in out

"Je to stále celé otvorené," uviedla Karmen Nemetová. Procházka sa v piatok (18.11.) zúčastnil na vypočutí v Luxemburgu pred poradným výborom. "Od pána Procházku si vyžiadali ďalšie doklady," informovala Nemethová. To potvrdili TASR aj ďalšie zdroje. Súdna rada, ktorá má gesciu nad výberom kandidáta Slovenska na medzinárodný súdny post, sa k momentálnej situácii nevyjadrila.

 

"Kancelária Súdnej rady nemôže poskytovať z prebiehajúceho procesu na úrovni výboru informácie, nakoľko proces vo výbore je neverejný," vysvetlila kancelária. So samotným Procházkom sa TASR skontaktovať nepodarilo.

 

Kandidatúru Procházku sprevádza kritika v súvislosti s jeho účinkovaním v politike. V Luxemburgu kandidatúru napadol predseda najväčšej opozičnej parlamentnej strany SaS Richard Sulík. V liste adresovanom Európskemu súdnemu dvoru upozornil na nízky morálny kredit kandidáta a na netransparentné financovanie jeho dvoch politických kampaní, prezidentskej a parlamentnej. Luxemburský súd začal v tejto veci kontradiktórne konanie.

 

Procházka je už druhým kandidátom Slovenska na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, ktorý je prvou inštanciou Súdneho dvora EÚ. Pred ním neuspela kandidátka Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť francúzskeho jazyka. Súdna rada zvolila Procházku za ďalšieho kandidáta 19. septembra, vláda kandidatúru odsúhlasila 28. septembra. Slovensko je poslednou krajinou, ktorá nemá post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ obsadený.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona