Poradenstvo pre D4 a R7 s účasťou SIH môže stáť státisíce eur

NETKY.SK • 15 Október 2015, 14:34 • 2 min
Poradenstvo pre D4 a R7 s účasťou SIH môže stáť státisíce eur

BRATISLAVA - Komplexné právne poradenstvo pri účasti Slovak Investment Holding, a.s. (SIH) na financovaní úsekov diaľnice D4 Bratislava, Jarovce - Rača a rýchlostnej cesty R7 Bratislava, Prievoz - Holice cez PPP projekt môže stáť 250 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (300 tis. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Taká istá bola aj predpokladaná cena. Štátna spoločnosť SZRB Asset Management, a.s., dcéra Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, a.s., vybrala za poskytovateľa týchto služieb bratislavskú Advokátsku kanceláriu Blaňár Blaňárová & Partners, s. r. o. na základe jedinej ponuky cez rokovacie konanie bez zverejnenia.

 

Vyplýva to z informácií zverejnených vo štvrtok vo Vestníku verejného obstarávania. "Verejný obstarávateľ sa dostal do časovej tiesne vplyvom vzniku podmienok pre okamžitú potrebu poskytnutia vysokokvalifikovaných odborných služieb," zdôvodnila SZRB Asset Management spôsob výberu právneho poradcu. Konzorciá podľa spoločnosti prejavili seriózny záujem o účasť na financovaní D4 a R7 a je potrebné okamžite začať s nimi rokovania a predložiť kvalifikované ponuky financovania. Hrozilo, že nebude schopná predložiť relevantnú ponuku na financovanie projektu, čím by štát nemal možnosť znížiť náklady pri financovanie D4 a R7.


Do financovania D4 a R7 sa chce zapojiť aj Európska investičná banka (EIB) a na spoločnom rokovaní s konzorciami v auguste predstavila ako spolufinancujúcu inštitúciu spomínaný SIH. Ten má štyrom vybraným konzorciám, s ktorými ministerstvo dopravy vedie dialóg o koncesii pre D4 a R7, ponúknuť spoločný finančný produkt a zapojí sa do technických rokovaní o detailných podmienkach financovania projektu. "Konzorciá prejavili záujem o financovanie zo strany SIH, a preto je nevyhnutné, aby SIH rokoval o podmienkach financovania a pripravil potrebnú dokumentáciu," oznámila SZRB Asset Management.

 

"Financovanie projektu D4/R7 prostredníctvom EIB a SIH umožní výraznú úsporu SR pri platení koncesných platieb v sume desiatok miliónov eur počas doby splácania," dodala spoločnosť. Ministerstvo dopravy očakáva podpis koncesnej zmluvy v decembri tohto roka a finančné uzatvorenie projektu do ďalších dvanástich týždňov. So SIH uzavrelo zmluvu o financovaní 30. apríla tohto roku. Jej predmetom je poskytnutie príspevku z peňazí Európskej únie na finančné nástroje určené na podporu investičných projektov v programovom období 2014 - 2020 a na základe cieľov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra. Jedným z podporených projektov môže byť aj financovanie PPP projektu pre D4 a R7. Podmienené je to súhlasom Európskej komisie, tá sa k vhodnosti použitia finančných nástrojov na financovanie projektu zatiaľ nevyjadrila.

 

"Definitívne rozhodnutie o zapojení sa do financovania projektu D4/R7 bude prijaté až po súhlase Európskej komisie," uviedla SZRB Asset Management. Rozhodnutie komisie však môže byť vydané v čase, kedy bude koncesný dialóg ukončený a koncesná zmluva uzavretá, a už by nebol priestor vstúpiť do rokovaní s konzorciami. Ministerstvo dopravy vedie koncesný dialóg s konzorciami na čele so spoločnosťami Strabag AG, Hochtief Solutions GmbH, Cintra Infraestrucruras Internacional a Vinci Concessions Slovakia. Víťaz by mal byť známy do konca tohto roka.

 

Výstavba D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka, sever - Rača a R7 Bratislava, Prievoz - Ketelec - Dunajská Lužná - Holice v dĺžke 59 kilometrov by sa tak mohla začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Predpokladaná cena koncesie na tridsať rokov je 4,53 mld. eur a predpokladaná ročná splátka štátu budúcemu koncesionárovi môže dosiahnuť predbežne 135 mil. až 151 mil. eur. Odhadované stavebné náklady sú 1,325 mld. eur. Súťaž by mala odhadované ceny znížiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies