Poradenské služby k eurofondom za 100 miliónov eur si rezort údajne neobjednal

NETKY.SK • 1 Február 2017, 17:12 • 2 min
Poradenské služby k eurofondom za 100 miliónov eur si rezort údajne neobjednal

BRATISLAVA – Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR si od spoločnosti Deloitte neobjednalo špeciálne služby za 100 miliónov eur, ide len o technickú chybu. Reagovalo tak na kritiku opozičnej SaS, ktorá na takéto zmluvné vzťahy upozornila. Zároveň tvrdí, že spolupráca s poradenskými firmami je pri čerpaní eurofondov nevyhnutná.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pripomenulo, že ako riadiaci orgán Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII) rieši náročné infraštruktúrne projekty za desiatky miliónov eur. Ich schválenie Európskou komisiou (EK), a teda získanie peňazí z eurofondov označilo za beh na dlhé trate vyžadujúci si množstvo kvalitných podkladových dokumentov a analýz.

 

„Spolupráca s renomovanými poradenskými firmami je pre nás, podobne ako pre všetky operačné programy na Slovensku i v ostatných nových členských štátoch únie, v tomto ohľade nevyhnutná. Dá sa povedať, že spolupráca s poradenskou spoločnosťou je determinantom úspechu projektu na EK,“ zdôraznil komunikačný odbor rezortu.

 

Priblížil, že zamestnanci ministerstva zapojení do implementácie OPII projektovo riadia projekty, pripravujú žiadosti o nenávratný finančný príspevok, podklady na platby na ministerstvo financií či EK.

 

„Expertov z poradenskej spoločnosti plánujeme využiť na vysokošpecializované analýzy, štúdie uskutočniteľnosti, externé hodnotenia, posudky, environmentálne štúdie, špecializované dopravné modely, multikriteriálne analýzy, problematiku štátnej pomoci, analýzy bezpečnosti cestnej premávky, analýzy nákladov a výnosov, na sporovú a nesporovú agendu pred EK,“ opísalo MDV.

 

Informácia o poskytovaní špeciálnych služieb v celkovom objeme 100 miliónov eur je podľa rezortu mylná. „Došlo k technickej chybe, keď softvér vygeneroval nesprávne čísla a tie boli automaticky zverejnené na stránke ministerstva,“ vysvetlil.

 

Spoločnosti Deloitte zaplatilo ministerstvo dopravy 215.760 eur v roku 2014, 3.221.184 eur v roku 2015 a 2.475.701 eur v minulom roku. „MDV urobilo v roku 2015 iba jednu objednávku na spoločnosť Deloitte na poradenské (špeciálne) služby na sumu 3,6 milióna, z ktorej sa reálne vyčerpalo o niečo viac ako 3,2 milióna. Ministerstvo nikdy neurobilo objednávku na špeciálne alebo poradenské služby na sumu 94 miliónov eur,“ uzavrelo.

 

SaS dnes poukázala na to, že viaceré ministerstvá vyhadzujú peniaze von oknom, keď si na poradenstvo k čerpaniu eurofondov najímajú súkromné spoločnosti. Poradenské firmy podľa nej robia to, čo majú robiť štátni úradníci a za oveľa vyššie hodinové sadzby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies