Poradcom Lajčáka sa stane uznávaný americký ekonóm Jeffrey Sachs

NETKY.SK • 18 August 2017, 06:00 • 2 min
Poradcom Lajčáka sa stane uznávaný americký ekonóm Jeffrey Sachs

BRATISLAVA - S americkým ekonómom a profesorom Kolumbijskej univerzity v New Yorku Jeffrym Sachsom diskutoval vo štvrtok Miroslav Lajčák o parametroch spolupráce počas výkonu funkcie predsedu Valného zhromaždenia OSN, ktorej sa ujme 12. septembra.

slovakia

left justify in out

„Úzky dialóg s univerzitami a akademickou obcou vnímam ako jeden z prostriedkov na naplnenie základného princípu môjho mandátu – Ľudia na prvom mieste,“ uviedol M. Lajčák.

 

Profesor Sachs, ktorý v súčasnosti pôsobí aj ako poradca Generálneho tajomníka OSN A. Gutteresa pre otázky udržateľného rozvoja, prijal ponuku M. Lajčáka na spoluprácu počas nadchádzajúceho Valného zhromaždenia. Sachs bude pôsobiť ako externý poradca M. Lajčáka bez nároku na finančnú odmenu, najmä v témach rozvoja, boja proti chudobe, vzdelávania, klimatickej zmeny a prevencie konfliktov, ako aj spolupráce s univerzitami.

 

Podľa M. Lajčáka čaká OSN v budúcom roku bezprecedentné množstvo výziev, v neposlednom rade implementácia cieľov udržateľného rozvoja. „Teším sa preto spolupráci s profesorom Sachsom, najmä ako špičkovým ekonómom a odborníkom v oblasti rozvoja , ale tiež ako skúseným akademikom,“ uviedol. 
 

Lajčák tiež v ten istý deň prijal aj generálneho tajomníka Parlamentného zhromaždenia krajín Stredomoria Sergia Piazziho. Predmetom rozhovoru bola spolupráca medzi Parlamentným zhromaždením a OSN. Generálny tajomník informoval o aktivitách organizácie v oblasti Blízkeho východu, severnej Afriky a západného Balkánu. Za priority označil boj proti terorizmu a migráciu, ktoré sa regiónu Stredomoria bezprostredne dotýkajú.


Minister Lajčák konštatoval, že terorizmus považuje za jednu z najväčších hrozieb. Za pozitívny vývoj na pôde OSN označil vytvorenie Úradu pre boj proti terorizmu, ktorý prispeje k zlepšeniu koordinácie protiteroristických aktivít Organizácie.

Na margo migrácie M. Lajčák uviedol, že táto téma  bude dominovať 72. zasadnutiu VZ OSN. Príprava Dohody pre bezpečnú, usporiadanú a regulovanú migráciu otestuje schopnosť medzinárodného spoločenstva zjednotiť sa pri hľadaní východísk riešenia tohto fenoménu. Na záver sa partneri dohodli na prehĺbení vzájomnej spolupráce, predovšetkým na expertnej úrovni, ktorá bude prospešná pre obe stran




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies